Björklund: "Går inte att dra annan slutsats än att det är Ryssland"

Publicerad 2014-11-14

Ryssland pekas nu ut av både experter och politiker som ansvarig för kränkningen av svenskt territorium.

Både ex-utrikesminister Carl Bildt och Jan Björklund säger att det inte går att dra någon annan slutsats.

– Vi ser nu ett sammanlagt mönster som vi inte upplevt sedan 1980-talet på Sovjetunionens tid, säger FP-ledaren.

Vid 11.30 inledde ÖB, statsminister Stefan Löfven och försvarsministern Peter Hultqvist en presskonferens om ubåtsjakten i Stockholms skärgård. ÖB bekräftade att en ubåt kränkt svenska vatten - men ville inte säga vilken nation som ligger bakom.

– Alla större nationer har möjlighet att genomföra den här typen av aktioner, sa konteramiral Anders Grenstad efter presskonferensen.

Han ville inte svara på om den främmande farkosten vara en Nato-ubåt.

”Ser ut som små gröna ubåtar

Men Carl Bildt verkar betydligt säkrare. I ett inlägg på Twitter pekar den före detta utrikesministern indirekt ut Ryssland som ansvarig för kränkningen.

"Svenska försvarsmakten kan inte identifiera inkränkande ubåt. Ser ut som små gröna ubåtar" skriver Bildt och gör en hänvisning till Rysslands annektering av Krim, då "gröna män" intog en flygbas på Krimhalvön. Ryssland förnekade då inblandning i annekteringen men utpekades senare som ansvariga.

”Går inte att dra annan slutsats”

FP-ledaren Jan Björklund är inne på samma linje.

– Jag reagerar med stor upprördhet men också med beslutsamhet på kränkningen. Detta kan vi inte acceptera. Det som är konstaterat är att en u-båt varit djupt inne på svenskt territorium under en längre tid. De har inte varit där för att de vill ha turistupplevelser utan de ägnar sig åt förberedelsearbete för ett framtida konfliktscenario, säger han.

Han säger att det inte går att dra någon slutsats än att det är Ryssland som ligger bakom.

– Om man väger ihop det här med övriga kränkningar som skett de senaste åren, när det gäller svenskt luftrum och det här aktuella fallet, är det ett mönster vi ser av en ökad aggressivitet i Östersjöområdet. Det är det sammanlagda mönstret som vi inte upplevt sedan 1980-talet på Sovjetunionens tid.

Björklund menar att man måste ha respekt för att det inte gått att bevisa och bestämma vem som ligger bakom.

– Men när man lägger ihop mönstret av alla kränkningar och dessutom ställer frågan vilken Östersjönation som har förmåga, kapacitet och motiv att göra detta, är det svårt att landa i någon annan slutsats än att det skulle vara Ryssland, säger han.

Expert utesluter Nato

Göran Frisk, tidigare ubåtsjägare, kallar försvaret uttalande "otroligt viktigt".

– Det är ytterligt allvarligt när statsminister, försvarsminister och ÖB går samman och berättar detta. Det är ett tecken på att riksledningen är utomordentligt oroad.

Han utesluter att Nato skulle ligga bakom kränkningen.

– Från svensk utgångspunkt ska vi se till att kränkningar upphör. Då är det inte så viktigt vem som står bakom kränkningen. Min egen uppfattning är att det är ryssarna.

Regeringen kommer inte att berätta vilket land ubåtarna kommer ifrån, även om han är övertygad om att Ryssland ligger bakom.

– Sverige har ingen anledning att dra igång en diplomatisk kris nu.

"Bara Ryssland kvar"

Även Stefan Ring, militärstrateg vid Försvarshögskolan, är ytterst tveksam till att ubåten skulle tillhöra Nato.

– Med tanke på det nära samarbete som Sverige haft med Nato finner jag det mycket osannolikt att ubåten skulle tillhöra ett Nato-land. Finland har inga ubåtar och då har vi egentligen bara Ryssland kvar.

Ubåtsobservationerna går inte att jämföra med tidigare kränkningar av svenskt luftrum, menar Ring.

– Att andra stater kränker svenskt vatten är uppseendeväckande. De kränkningar som varit i luften är av den karaktär där man kan tala om vårdslöshet. Men när man är så långt inne i svenskt vatten kan man inte skylla på vårdslöshet längre. Det görs i ett visst syfte.