Tågkaos efter översvämningar

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-06

"Ofattbart, har aldrig varit med något liknande"

Hallsberg/Stockholm. Hundratals hem fick evakueras, skolor kommer att hålla stängt och dricksvattnet är i fara efter översvämningarna i Hallsberg.

I dag väntas tågkaos för resenärer mellan Stockholm och Göteborg.

Söndagens kraftiga regnoväder orsakade en krissituation i Hallsberg.

Vägarna är helt vattenfyllda, hus har förstörts och människor tvingades lämna sina hem.

Nu oroar sig kommunen för att dricksvattnet kan komma att förorenas.

– Det finns en oro för att rören ska gå sönder och att förorenat vatten ska läcka in, säger Torbjörn Dybeck, kommundirektör i Hallsberg.

Än så länge är dricksvattnet dock tjänligt.

– Vi har fullt fokus på vår VA-anläggning nu, säger Torbjörn Dybeck.

Kommunen har dragit i gång sin krisledningsgrupp för att lösa skadorna som vattenmassorna orsakat. Även Länsstyrelsen har kopplats in.

– Enligt deras hydrolog kommer vattennivån att kvarstå under det närmaste dygnet.

Skolor håller stängt under måndagen

Anton Kalin filmade översvämningskaoset med en drönare.

– Det är ofattbart, jag har aldrig varit med om något sådant här tidigare. Hus har blivit förstörda, säger han till Aftonbladet.

På söndagseftermiddagen gick kommunen ut med beskedet att omkring 70 hushåll hade evakuerats.

– Det är säkert 150 personer som har tvingats lämna sina hem. 40 av dem får boende av kommunen under natten, säger Torbjörn Dybeck.

En gymnasieskola, en grundskola och tre förskolor i kommunen tvingas hålla stängt under måndagen och kommunen skriver på sin hemsida att många vägar fortfarande inte går att köra på.

Även i Stockholm, Södermanland och Norra Östergötland var söndagen blöt.

På flera platser regnade det mer än 50 millimeter och på Adelsö, strax utanför Stockholm, noterades en regnmängd på 75 millimeter.

Vid 17-tiden hade det slutat regna i Hallsberg och Örebro, men regnet fortsatte österut. Sent på söndagskvällen låg också Mariefred, Barkarby och Jakobsberg utanför Stockholm mer eller mindre under vatten.

Stora förseningar i tågtrafiken

Ovädret slår hårt mot tågtrafiken och hundratals passagerare drabbas.

Spåren mellan Hallsberg och Laxå är obrukbara, vilket ledde till stora störningar. Bland annat spårade ett tåg ur inne på bangården i Hallsberg på förmiddagen.

– På grund av regnet spårade fyra hjulpar ur. Ingen person skadades men spåret kommer att behöva repareras, säger Mikael Johansson vid Trafikverkets pressjour.

Vid 22-tiden satt ett hundratal personer på stationen i Hallsberg och väntade på ersättningsbussar.

Stämningen var uppgiven.

– Det är ingen som helst samordning, vi har väntat här i timmar, säger Elisabet Johansson.

När Aftonbladet pratade med henne hade familjen väntat på stationen i tre timmar – men bara en ersättningsbuss hade under den tiden gått mot Vänersborg/Uddevalla. Men bussen blev snabbt överfull och familjen hann inte kliva på.

Problemen fortsätter

Först till kvarn som gällde för den som ville åka med.

– Alla kastade sig på bussen och vi har en handikappad treåring i rullstol med oss, så vi hade ingen som helst chans, säger hon.

Sedan söndagen har det varit stopp i trafiken på Västra stambanan, vilket drabbat fjärrtågen på sträckan Stockholm-Göteborg, mot Värmland och Oslo, regionaltåg samt godstågstrafiken.

Klockan nio på måndagsmorgonen släpps trafiken på igen.

– Men det blir reducerad hastighet förbi Hallsberg. Det är en sträcka på sex kilometer där det är dålig kapacitet, säger Thomas Pihl på Trafikverkets pressjour.

Han säger att det därför kommer att bli fortsatta förseningar i tågtrafiken under måndagen och att vissa avgångar ställs in även under dagen.

Passagerare hänvisas till respektive tågbolag för ytterligare information.