Ministern: ”Välkomnar förslag från alla som tänkt på det här”

Publicerad 2022-11-22

Jeanette var på väg att lämna sin sambo när han misstänks ha slagit henne till döds.

I snitt dödas 16 kvinnor varje år av en man de en gång älskade – en siffra som legat som en konstant, svart plump i statistiken under många år.

– Det är oacceptabelt att det är på det här sättet, säger nytillträdde justitieminister Gunnar Strömmer.

Jeanette blev 61 år gammal. Den 9 juli hittades hon död i sin bostad. Hennes sambo misstänks ha slagit henne till döds.

Jeanette är en kvinna i en lång rad som dödats av en man hon hade en relation med.

Trots att politiker länge talat om en nollvision när det handlar om mäns dödliga våld mot kvinnor – precis som i trafiken – fortsätter i snitt 16 kvinnor dödas varje år.

Nytillträdde justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallar frågan för en oerhört viktig sådan.

– Både för mig personligen, för min roll, för politiken, och för samhället i stort. Det är inte ett anständigt samhälle där kvinnor slås ihjäl av sin man. I synnerhet inte när det handlar om så många fall, säger han.

Det stora leendet och det smittande skrattet var två kännetecken hos Jeanette som de flesta minns.

Varför tror du siffran är konstant trots åtgärder som gjorts och trots att samhället pratar om den?

– Ska jag vara ärlig har jag inte tagit del av forskning eller pratat mycket ännu med folk som har en initierad uppfattning om det. Men om jag själv får spekulera så tror jag att en viktig faktor är att våld, eller annan misshandel som psykisk misshandel, som sker innanför hemmets fyra väggar är svårare att upptäcka och förebygga och lagföra än det som sker i offentligheten. Oavsett är det oacceptabelt att det är på det här sättet. Det finns alla skäl för politiken och för mig att fundera på om det finns fler saker vi kan göra för att vända utvecklingen, säger Gunnar Strömmer.

Dottern Linn och Jeanette.

Ni pratar mycket om insatser mot dödskjutningarna – visitationszoner exempelvis – finns det anledning att införa lika tuffa åtgärdsförslag inom det här området?

– Ja, det gör det. Och jag välkomnar förslag från alla som har tänkt på de frågorna, om vad politiken och andra delar av samhället borde göra.

– Dels tror jag det är viktigt att vi häktar män som slår kvinnor i många fler fall än vi gör idag. Det kan man åtgärda genom att ändra lagreglerna som vi har idag. Sen bör straffen bli hårdare för den som slår. Och så finns det möjlighet att kombinera ett fängelsestraff med ett vistelseförbud, alltså ett förbud för förövaren att komma tillbaka till ett visst område.

Nytillträdde justitieminister Gunnar Strömmer

Varför slår män kvinnor? Handlar det om skeva mansroller?

– Oavsett vad som ligger bakom det, och utan att utesluta att det finns mönster i ett samhälle som förklarar varför män slår kvinnor i högre grad än tvärtom, så vill jag ändå understryka att var och en har ett personligt ansvar. Var och en som slår ska upphöra med det och kan i alla fall inte gömma sig bakom några resonemang om att det skulle kunna förklaras av att man är del av något strukturellt utan det är så att var och en har ett ansvar för sina handlingar. Och en skyldighet att inte slå andra människor.

Jeanettes fem barn märkte hur hon förändrades när hon träffade den nu mordmisstänkte sambon.

Han var kontrollerande. Han körde henne och till och från jobbet och till slut fick hon knappt prata i telefonen utan att han lyssnade.

Enligt åtalet tros Jeanette ha utsatts för långvarig misshandel, innan det slutade i hennes död.

Jeanettes dotter Nathalie har berättat om svårigheten att vara anhörig till någon som utsätts för våld. Hur de gör allt för att försöka dölja det de utsätts för och hur svårt det är att som anhörig veta när och hur man ska gripa in.

– Vi pratade om att anmäla men var rädda för att det skulle bli värre för mamma, säger Nathalie.

Hennes fråga till den nye justitieministern är:

Kan samhället bli mer uppbyggt kring att identifiera våld innan det är för sent och underlätta för anhöriga att hjälpa till?

– Det är en intressant tankegång. Om vi pratar om det mer allmänt så föreställer jag mig att just för att det sker i en relation innebär det andra utmaningar att förebygga brott men även andra möjligheter. Om man tänker bredare kring olika insatser att göra det enklare att anmäla och att ta den typen av anmälningar på allvar. Och för den delen ge stöd till anhöriga som kanske ser det här hända men som inte vet hur de ska gå till väga för att bidra till att det upphör. Jag föreställer mig att det finns många goda krafter som kan bidra till förslag om hur man ska stärka anhörigas ställning.

Sedan Aftonbladet startade sin granskning Dödade kvinnor, där vi räknar varje kvinna som dödas av en man de en gång älskat, har 343 kvinnor dött mellan åren 2000–2021.