Polisens väderuppmaning: Jobba hemifrån

Orange och gul varning utfärdad i flera län

Publicerad 2023-01-04

SMHI vädervarnar för mycket snö i hela norra Götaland.

Trafikverket har ställt in flera tåg i ett dygn och räddningstjänsten varnar för ett besvärligt väglag med regn, tung snö och hårda vindar.

– Jobba hemifrån, uppmanar polisen i Region Öst.

Ställ bilen och jobba hemifrån om det är möjligt. Det råder ger polisen i Östergötland och Jönköping invånarna inför dagens väntade snöoväder.

– Har man möjlighet att jobba hemma är det att rekommendera, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver till P4 Östergötland.

SMHI har gått ut med både gul och orange varning för Östergötland, Västergötland, Dalsland och norra Småland. Mellan 10 och 30 centimeter snö väntas falla fram till torsdag morgon. Snöovädret kan också dra in över norra Bohuslän.

”Kan bli struligt”

Räddningstjänsten i Jönköping har förberett sig för ett besvärligt läge på vägarna under dagen och ända fram till torsdag morgon.

Just nu är det nollgradigt i länet och Fredrik Björnsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten, säger att läget är oberäkneligt.

– Vi har förberett oss och stärkt vår ledning och förberett våra styrkor på det här. Speciellt kring det här om vi måste hjälpa ambulanssjukvård och hemtjänst som ska ta sig fram till brukare, säger han.

Han uppmanar dem som måste ge sig ut på vägarna under dagen att förbereda sig och följa väder- och trafikläget.

– Kan man stanna hemma och jobba så är det ett sätt att minska trafiken vägarna. Måste man ge sig ut så är det viktigt att ta sig tid så man inte behöver stressa, säger Fredrik Björnsson.

Tåg inställda ett dygn

Fredrik Björnsson varnar för regn på kalla vägbanor, tung blötsnö och kraftig blåst. Det finns också en risk för nedfallande träd på vägbanor.

– Det kan bli en strulig trafikdag.

Flera tåg är inställda till följd av vädret. Trafikverket har ställt in alla tåg mellan Kalmar och Linköping i ett dygn. I nuläget sätts ersättningsbussar in mellan Kalmar-Linköping och Kalmar-Västervik, rapporterar Barometern.

Men Kalmar länstrafik uppmanar de som kan att stanna hemma och varnar för att även ersättningsbussarna kan komma att påverkas av snöovädret.

Elbolag: Är på tå

Även från elbolagens sida förbereder man sig inför att ovädret kan ställa till med problem, rapporterar TT.

– Vi är på tå. Vi har haft avstämningar redan och kommer ha fler under dagen för att se hur det ser ut i de områden där vi äger elnätet, säger Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall, på onsdagsmorgonen.

Blir det riktigt oväder går elbolaget upp i beredskap, säger hon.

– Inför det har vi förberett med bemanning och olika maskiner, det kan vara till exempel helikoptrar och bandvagnar. Men vi har inga avbrott som det är nu.

En kvinna skottar snö. Bilden är en arkivbild.

Hur är väderläget hos dig? Har du drabbats av snöovädret?

Dela med dig och tipsa andra – och skicka gärna in bilder! (OBS! Ingen ersättning utgår)

  • 4 jan 2023

    Här i Östertälje är det mulet och det beräknas snöa vid 16, snön kommer garanterat att smälta eftersom det skulle regna i början på nästa vecka!

    Erik
  • 4 jan 2023

    I vänersborg snöar det kraftigt

    Benny Johansson
  • 4 jan 2023

    Både snöandet och blåsten har börjat öka nu i Norrköping.

    Zemlan
  • 4 jan 2023

    I Sundbyberg, norra Stockholm är det uppehåll för tillfället.

    Marriné
  • 4 jan 2023

    från vadstena

    Jenny

Följ ämnen i artikeln