Spanien skyddar venezuelansk politiker

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Leopoldo López under en presskonferens utanför Spaniens ambassad i Caracas.
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Leopoldo López under en presskonferens utanför Spaniens ambassad i Caracas.

Spanien kommer inte att lämna ut den venezuelanska oppositionsledaren Leopoldo López trots att en arresteringsorder utfärdats mot honom, uppger landets utrikesdepartement.

Lopez ska ha fritagits av militärer från sin husarrest tidigare i veckan och senare sökt skydd på den spanska ambassaden i Caracas. Han ska däremot inte ha ansökt om asyl, rapporterar BBC.

Tillsammans med den självutnämnde presidenten tillika parlamentets talman, Juan Guaidó, inledde han i tisdags ett försök att störta president Nicolás Maduro. Men trots stöd från delar av militären verkar kuppförsöket ha misslyckats.

Trots det har Juan Guaidó uppmanat till nya demonstrationer i helgen.

Situationen i Venezuela är fortsatt instabil sedan Juan Guaidó drivit en kampanj för att få bort den sittande presidenten. Försöket att störta presidenten i tisdags sågs av en del bedömare som en sista möjlighet för oppositionen att ta makten sedan stödet för regimmotståndet börjat vackla.

FN:s människorättskontor uppmanar Nicolás Maduros regering att redovisa var den oppositionelle parlamentarikern Gilber Caro, som greps på en restaurang förra veckan, befinner sig.

– Gripandet gjordes inte bara i strid med hans parlamentariska immunitet – vad som hänt med honom och hans vistelseort har inte bekräftats av myndigheterna. Det här är ett påtvingat försvinnande enligt internationell lag, säger talespersonen Ravina Shamdasani.

Hon uppger att han inte har ställts inför domstol, vilket måste ske inom 48 timmar enligt lagen.

Caro satt fängslad mellan januari 2017 och juni 2018 efter att Nicolás Maduros regering anklagat honom för "en destabiliserande terroristplan".

Publicerad:

LÄS VIDARE