Svensk gripen i Iran efter protester

Publicerad 2022-09-30

Bild från början av demonstrationerna i Teheran

En svensk medborgare har gripits i Iran efter protesterna, skriver SVT med hänvisning till Reuters.

Totalt ska nio utländska medborgare ha gripits av den iranska säkerhetsstyrkor.

Enligt Amnesty har samma säkerhetsstyrkor ha dödat minst 52 personer i samband med de våldsamma protesterna den senaste veckan.

Nio utländska medborgare ska ha gripits av iranska säkerhetsstyrkor för att varit delaktiga i den omfattande protestvåg som skakat i landet. De gripna ska komma från bland annat Sverige, Tyskland, Polen, Italien och Frankrike, enligt iranska underrättelseministeriet.

Aftonbladet har sökt Utrikesdepartementet i ärendet, det har bett att få återkomma.

Dödade av säkerhetsstyrkor

De våldsamma protesterna i Iran startade efter att 22-åriga Mahsa Amini, gripen av regimens sedlighetspolis för att ha inte ha burit sin slöja på det sätt de önskar, dog i polisförvar den 16 september.

Mahsa Aminis familj säger att hon blev ihjälslagen av polisen. Polisen förnekar detta och uppger att hon dog av en hjärtattack. Protesterna har riktats mot den islamska regimens kvinnoförtryck, framförallt tvånget för kvinnor att bära hijab.

Enligt uttalande i iranska medier är de utländska medborgare som gripits ännu oidentifierade. De ska ha gripits ”under kravallerna eller för planering i bakgrunden”.

Enligt Amnesty har iranska säkerhetsstyrkor dödat minst 52 personer under de två veckor som protesterna pågått.

20 döda efter eldstrid

På fredagskvällen kom uppgifter om nya våldsamheter i landet, i den sydöstra provinsen Sistan och Baluchistan nära gränsen mot Pakistan.

Nästan 20 personer ska ha dödats och lika många skadats i en eldstrid, rapporterar statliga iranska medier.

Det är i nuläget inte säkert om sammandrabbningarna har koppling till protestvågen mot regimen.

Enligt statliga iranska medier ska en överste i det militära revolutionsgardet vara bland de som dödats i sammandrabbningen.