Jättefartyg med rysk gas på väg till Sverige – på krigets årsdag

Uppdaterad 2023-02-25 | Publicerad 2023-02-23

Ett jättefartyg med rysk fossilgas är på väg till Sverige.

Det väntas angöra Nynäshamn  – på den ryska invasionens årsdag.

− Det här är ett svek mot det ukrainska folket, säger Rolf Lindahl på Greenpeace.

Men statsminister Ulf Kristersson kunde på torsdagen inte ge några svar på när importen kan upphöra.

På fredagen inträffar årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina. Den ryska ekonomin är beroende av exporten av olja och fossilgas. Under krigets inledning handlade en stor del av debatten i Sverige och andra EU-länder om vikten av att få stopp på handeln.

I maj beslutade en enig riksdag att Sverige ska upphöra med att importera rysk energi.

Trots det har handeln fortsatt. Bara sedan årsskiftet har flera fartyg lastade med flytande rysk fossilgas anlänt till Sverige, uppger Rolf Lindahl, kampanjledare på miljöorganisationen Greenpeace.

– Lasten på ett enda fartyg kan uppgå till tvåhundra miljoner kronor och det här är pengar som går rätt in i den ryska krigskassan, säger han.

Det ryska fartyget.

”Skamligt”

Nu är ännu ett fartyg på väg.

Samtidigt som politiska ledare världen över uppmärksammar årsdagen av den ryska invasionen är det 155 meter långa fartyget ”Coral Energy” på väg till Sverige lastat med flytande rysk fossilgas.

Fartyget, som enligt sajten Marine Traffic lämnade ryska staden Vysotsk vid Finska viken den 21 februari, väntas anlända Nynäshamn kl fem på morgonen den 24 februari – på krigets årsdag.

– Samtidigt som missilerna faller över civila så finansierar Sverige kriget genom köp av rysk fossilgas. Det är skamligt, säger Rolf Lindahl.

Under de nio månader som gått sedan riksdagsbeslutet om importstopp har åtminstone åtta stora tankfartyg levererat rysk gas till Sverige, enligt en sammanställning som forskningsinstitutet CREA tagit fram åt Greenpeace.

Värdet uppskattas till uppemot en miljard kronor. Vilket enligt Greenpeace motsvarar ungefär 15 Kalibr-missiler eller flera tusen av de iranska drönare som Ryssland regelbundet avfyrar mot det ukrainska folket.

Fartyget (det i mitten med en vit ring runt) på sajten Marine Traffic.

Kräver stopp

Andra länder, som de baltiska staterna, har stoppat importen. Rolf Lindahl kräver nu motsvarande steg från Sveriges sida.

– Vi har ett jämförelsevis litet beroende. Det här är ett svek mot det ukrainska folket.

Terminalen för flytande fossilgas, kallad LNG, i Nynäshamn drivs av det finländska energiföretaget Gasum.

På torsdagseftermiddagen frågade språkröret Per Bolund (MP) Ulf Kristersson (M) i riksdagen om regeringen var beredd att stoppa ryssimporten.

Men Kristersson hade inga klara besked.

– Energifrågan är en av få ljuspunkter under det här året. Europa har gjort sig mindre beroende av rysk olja och gas. Det är väldigt bra, sa Kristersson.

Greenpeace kommer på krigets årsdag att lämna över tusentals namnunderskrifter till regeringen med krav på att att få stopp på importen.
På fredagseftermiddagen valde regeringen att besvara Aftonbladets frågor skriftligt genom utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Hur ser statsrådet på att SE fortsätter stödja RU:s krigskassa genom denna import?

– Vi arbetar på EU-nivå för att även rysk gas ska omfattas av sanktioner. Ingen fråga är lika central för vår säkerhet som att Ukraina klarar att försvara sig mot Rysslands oförsvarbara invasion. Vid stödjer Ukraina fullt ut och på flera sätt, från militärt till humanitärt. I det europeiska gasnätet är det i nuläget bara mellan 3 till 10 procent rysk gas. Detta trots att de sanktioner som finns inte omfattar naturgas. 

När kommer import av rysk energi att slutligt upphöra?

– Den svenska regeringen trycker på inom EU, både för att skärpa befintliga sanktioner men också för att anta fler åtgärder i syfte att minska beroende av rysk gas, skriver Johan Forssell.