Källa: Söder uppsträckt av Åkesson – på internt SD-möte

Publicerad 2023-09-18

Björn Söders utspel om Pride skapar splittring i den forna partikärnan.

I ett tal på en intern konferens markerade Jimmie Åkesson hårt mot Söders beteende.

– Det var en tydlig uppsträckning av Björn inför över 100 personer, säger en SD-källa.

Sverigedemokraterna höll i helgen en intern konferens i Knivsta utanför Uppsala. Riksdagsledamöter, distriktsordföranden, tjänstemän i riksdagen och i regeringskansliet deltog. Syftet med samlingen var enligt uppgifter till Aftonbladet att diskutera hur partiföreträdare uppträder på sociala medier. Bakgrunden är flera uppmärksammade utspel från SD-politiker under den senaste tiden.

– Udden var tydligt riktad mot Björn Söder och Richard Jomshof. Jimmie Åkesson äntrade scenen och pratade i 20 minuter om hur trött han var på att prata om dragqueens och så vidare, säger en SD-källa.

”Tajmingen var usel”

Björn Söder har fått hård kritik för sina utspel på sociala medier där han skriver att Pride legitimerar pedofili. Jimmie Åkesson har tidigare kallat det för olämpligt. Helgens tal sågs som en direkt uppsträckning av Björn Söder, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.
– Jimmie Åkesson var noga med att påpeka att Björn inte har fel i sak men att tajmingen var usel. Björn blev märkbart påverkad och det var många som pratade om detta under kvällen, säger SD-källan.

Flera på konferensen ska enligt Aftonbladets uppgifter tyckt att Åkesson gick för hårt på mot Söder. Speciellt med tanke på deras historia och forna vänskapsband. Söder och Åkesson utgjorde tillsammans med Richard Jomshof och Mattias Karlsson den inre kärnan i SD som kallades ”De fyras gäng”.

Kvartettens maktbas byggdes upp under början av 2000-talet med siktet inställt på att ta över partiet, vilket de senare lyckades med. De fyra hade under ett årtionde toppositioner i partiet, men efter en intern splittring har maktbasen förflyttats. Björn Söder och Mattias Karlsson har i dag inga tunga uppdrag för partiet.

Björn Söder.

Söder: ”Ingen särskild riktad kritik mot mig”

Åkessons tydliga markering mot Söder uppfattades enligt Aftonbladets källa som ytterligare ett avståndstagande mot den forna vännen.

– En del tolkade det som att Åkesson tar sin hand från Björn, säger SD-källan.

Richard Jomshof, som fått kritik för sina utspel om islam på sociala medier, var inte med på konferensen.

Björn Söders skriver i ett sms till Aftonbladet att konferensen handlade om kommunikation och hur partiet ska kommunicera med en röst.

”Det var ingen särskild riktad kritik mot mig utan ett exempel bland många andra som togs upp var i våras när man planerat ett utspel som sedan kom i skymundan för debatten om involveringen av småbarn i dragqueens sagoberättande. I detta exempel tog man upp att man skulle kommunicerat ut att ett utspel var på gång så alla skulle veta detta”, skriver han.

Söder tillägger att han ser uppgifterna som en del av en maktkamp mot honom.

”Vi har Landsdagar i höst och det finns många som vill positionera sig och bedriva interna maktkamper”.