Här är svenskarna slarvigast i världen

Uppdaterad 2013-10-11 | Publicerad 2013-10-08

Sverige allra sämst på säkerhet på nätet: ”Dåliga vanor vi måste akta oss för”

Svenskarna har usla vanor när det gäller att skydda sig på nätet.

Enligt en ny undersökning från företaget Norton är vi sämst i hela världen när det kommer till säkerhet  i sociala medier.

Samma rapport visar en skrämmande ökning av nätbrott riktade mot svenskars mobiltelefoner.

Det är Computer Swedens nätupplaga som skriver om säkerhetsföretaget Nortons globala säkerhetsrapport.

13 000 personer i 24 länder har tillfrågats och sett ur en svensk synvinkel är det inte någon särskilt rolig läsning.

När det gäller säkerhetstänket i sociala medier ser det allra värst ut. Hela 51 procent av svenskarna säger att de brukar strunta i att logga ut från sociala medier efter varje session. Globalt är den siffran 39 procent.

Och hela 30 procent av de tillfrågade svenskarna säger att de delat sitt lösenord med andra.

"Blir allt mer utsatta"

– Vi svenskar slarvar när det gäller säkerheten. Vi har en så hög teknisk erfarenhet att vi börjat slappna av. Dåliga vanor är något vi måste akta oss för, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec till Computer Sweden.

En annan skrämmande utveckling är nätbrotten som inriktar sig på våra mobiltelefoner. Här är vi än så länge väldigt förskonade, 15 procent av svenskarna (en ökning med nästan 400 procent sedan i fjol) säger att de blivit utsatta för brott via mobilen jämfört med 38 procent globalt, men Per Hellqvist varnar för att den siffran kommer att öka dramatisk under de närmaste åren.

– I förra årets undersökning var det endast 4 procent av svenskarna som hade drabbats av nätbrott i mobilerna, nu är det 15 procent. Det är en trend att våra smarta telefoner blir allt mer utsatta, och siffran kommer med all säkerhet stiga framöver, säger han till Computer Sweden.

Följ ämnen i artikeln