Världens största björnar till Orsa

Publicerad 2012-02-28

Säg hej till kodiakbjörnarna Taquoka och Shaguyik.

Om några månader blir de amerikanska jättarna en världsnyhet då de flyttar in i Orsa björnpark.

– Just nu funderar vi på hur vi ska frakta dem från Alaska till Sverige, säger djurparkschefen Pernilla Thalin.

Kodiakbjörnar, som lever på Kodiakön utanför södra Alaska, är världens största björnar och kan väga över ett ton. För första gången kommer nu två exemplar flytta till Sverige.

– Det är helt unikt, säger Pernilla Thalin.

Hittades övergiven

Orsa björnpark har under flera år arbetat på att få hit kodiakbjörnar. För att få tillstånd har björnparken gått med på ett antal villkor. Bland annat måste parken ordna så att björnarna själva kan fånga sin fisk och för att lösa detta kommer ansvariga att plantera öring i björnarnas fors. Dessutom måste björnarna steriliseras, så att Sverige inte kan föda upp kodiakbjörnar på export.

I november förra året hittades en övergiven unge i ett bostadsområde i Alaska. Eftersom ingen mamma dök upp inom en vecka fångades ungen in och fördes till en rehabiliteringspark för vilda djur. Omedelbart kontaktades Orsa Björnpark. Ville de ta emot ungen?

– Vi blev jätteglada och började fundera på hur vi skulle lyckas importera björnungen, säger Pernilla Thalin.

Satt i träd

Djurparken hann inte långt i sina planer innan de fick ett nytt samtal från Alaska.

Rehabiliteringsparken hade hittat ytterligare övergiven en björnunge i en annan del av Alaska. Ungen satt övergiven i ett träd utan en förälder i sikte.

– Det var helt perfekt eftersom vi helst vill ha två stycken. Sedan började ett digert ansökningsarbete för att få export- och importtillstånd. Men nu har allt fallit på plats, säger Pernilla Thalin.

Den 19 juni slår Orsa djurpark upp portarna till den nya avdelningen med kodiakbjörnar. Då kan besökarna för första gången få träffa Taquoka och Shaguyik.

– Just nu funderar vi på hur vi ska frakta dem från Alaska till Sverige. Antingen tar vi dem med reguljärflyg till Frankfurt och sedan tar vi upp dem med lastbil till Sverige, eller så specialchartrar vi ett plan som kan landa någonstans i Sverige.