Texas vårdsystem nära bristningsgränsen

TT-AFP

Uppdaterad 2021-09-07 | Publicerad 2021-09-06

Sjukvårdssystemet i den amerikanska delstaten Texas pressas av en växande skara covidpatienter. Patienter vårdas i konferenssalar och primitiva intensivvårdsavdelningar på glesbygden.

Minst 13 700 personer vårdas på sjukhus i Texas med covid-19, enligt delstatens vårdmyndigheter. Det är nära högstanivån på 14 218 som uppmättes i januari, och delstatens vårdsystem har pressats efter flera veckor med höga inläggningstal.

Deltaviruset sprids fort i delstaten, som har en lägre vaccinationsgrad än genomsnittet i USA, och där det republikanska styret varit motståndare till munskydds- och vaccinkrav.

Flera sjukhus har fullt på intensivvårdsavdelningar, och sjukhusgruppen Houston Methodist Hospital uppger att man har fått vårda patienter i konferensrum.

– Vårdpersonal och resurser är ansträngda till bristningsgränsen. Läkare och annan vårdpersonal ser dagligen att för många Texasbor blir sjuka i onödan, inklusive många barn, när vi vet att sjukdomen kan förebyggas, säger Elena Jimenéz-Gutiérrez, läkare i San Antonio, till Houston Public Media.

Ett tält sätts upp för att vårda patienter i vid ett sjukhus i Houston i augusti.

Dog av gallsten

Att de större sjukhusen är fulla ställer också till det på landsbygden, där mindre vårdcentraler inte lyckas skicka vidare patienter man inte har kapacitet att ta hand om.

Ett exempel är 46-årige Afghanistanveteranen Daniel Wilkinson, som avled med gallsten på sjukhuset Bellville, som inte hade rätt utrustning för att ta ut dem.

– Vår personal och vår läkare jobbade nonstop i mer än sex timmar för att få honom förflyttad till en specialistvårdsavdelning varsomhelst. Vår akutläkare som var i tjänst gick till och med ut på Facebook för att försöka få honom överförd, säger Daniel Bonk Fache, vd för sjukhuset, till nyhetsbyrån AFP.

Wilkinson är långt i från något undantag. Enligt organisationen Texas Organization of Rural and Community Hospitals, som samlar 158 mindre sjukhus och kliniker i Texas, får man dagligen ta emot samtal från sjukhus som frenetiskt försöker att hitta plats åt någon patient på de större sjukhusen.

– Jag skulle säga att varje dag den här veckan har vi haft en sådan situation som inte slutade väl och som resulterade i att en patient avled, säger John Henderson, ordförande för organisationen, till AFP.

Provisoriska intensivvårdsavdelningar

Dessutom är uppgiften att ringa runt till en massa sjukhus i delstaten resurskrävande i den redan ansträngda situationen. Flera av sjukhusen har tvingats att inrätta egna intensivvårdsavdelningar, trots att de inte är anpassade för det.

– Vi har en kritiskt sjuk intensivvårdspatient med covid på vår glesbygdsanläggning som vi tagit hand om i elva dagar för att vi inte lyckas hitta en bättre plats, säger Renee Poulteer, som ansvarar för sjuksköterskorna vid sjukhuset i Bellville, till AFP.

Delstaten har kört ut respiratorer och syrgas till småsjukhusen, och förstärkt med 8 100 vårdpersonal. Även personal från andra delstater har kommit till Texas för att hjälpa till.

Utrustningen och personalen kommer att vara till hjälp, sade guvernören Greg Abbot i ett uttalande i augusti.

”Texasbor kan göra sitt för att minska spridningen av covid-19 och sjukhusinläggningarna genom att ta vaccinet. Det är säkert, effektivt och ditt bästa försvar mot covid-19”, sade guvernören.

Texas har omkring 29 miljoner invånare. Delstaten har haft 3,7 miljoner som smittats, och drygt 58 000 dödsfall. Nästan halva befolkningen är fullt vaccinerad, enligt Johns Hopkins-universitets sammanställning.

DAILY USA, corona och festen som kom av sig

Aftonbladet Daily med Emelie Svensson, korrespondent i USA.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen