Thomas Bodström om misstänkta giftmordet: ”Svarta änkan”

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

NORRTÄLJE. I larmsamtalet hörs hur grannarna desperat försöker få liv i guldsmeden.

Då visste ingen att han dött av cyanidförgiftning – och att en mordrättegång skulle följa där hans sambo står som anklagad.

– Det är en slags form av svarta änkan, säger målsägandebiträdet Thomas Bodström till Aftonbladet.

Den 54-åriga kvinnan fördes in i rätten flankerad av två vakter från Kriminalvården.

Klädd i mörka kläder och orange knytblus satte hon sig på sin plats och lät tårarna falla.

– Hon förnekar att hon förgiftat XX (guldsmeden, reds. anm.), sa hennes advokat Björn Hurtig inför rätten, guldsmedens anhöriga och åhörarna i Norrtälje tingsrätt.

1 av 8 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Idag inleds rättegången mot ”kulturkvinnan” som misstänks ha giftmördat sin sambo.

Åklagaren ägnade rättegångens första dag åt att först ta upp en åtalspunkt rörande grov stöld där hon anklagar ”kulturkvinnan” för att ha stulit två silverljusstakar av en tidigare partner innan guldsmeden.

– Den här åtalspunkten har jag främst med för att visa hur hon har betett sig i tidigare relationer, sa åklagare Madeleine Pettersson till Aftonbladet innan förhandlingen.

För att understryka detta la åklagaren upp en bild på fem tidigare partners där det framgick att tre av dessa polisanmält henne för stölder samt bedrägeri. Inget av fallen ledde dock vidare till någon fällande dom.

Den tidigare pojkvännen berättade om den påstådda stölden och ”kulturkvinnans” dubbla personlighet.

– Hon kan vara väldigt kärleksfull, intelligent och kärvänlig men hon kan också visa en hårdhet. Hon kan bli argsint och aggressiv, sa han under vittnesförhöret.

Själv nekade hon till att ha stulit något:

– Det var han som gav dem till mig och det vet han, sa hon med låg röst och tittade ner i bordet.

Desperat återupplivningsförsök

När åklagaren kom in på sin anklagelseakt rörande mord radade hon upp en rad omständigheter kring hur den åtalade agerat före, efter och under dödskvällen.

Hon berättade bland annat att ”kulturkvinnan” googlat på gift och ”hur man mördar med gift” innan guldsmeden dog.

När åklagaren valde att spela upp det berörande larmsamtalet från dödskvällen lämnade flera av guldsmedens anhöriga salen.

På inspelningen hörs hur grannarna desperat försöker få liv i guldsmeden.

– Han är ju kall, det verkar vara jättelängesen, säger grannen på inspelningen.

”Kulturkvinnan” hävdar dock att guldsmeden dött i sin säng bakom stängd dörr efter att han blivit mycket berusad under eftermiddagen – och att hon upptäckte detta först vid 23-tiden då hon slog larm till grannarna som ringde 112.

Ringde till släktingar

Åklagaren pekar dock på att kriminalutredarna i kvinnans mobil har hittat flera saker som pekar på att hon vetat om att sambon dött och att detta skett redan vid 20-tiden på kvällen.

I en anteckning i sin mobil har hon skrivit ”XX (guldsmeden, reds. anm.) död” vid klockslaget 19-20.

I ett mejl till en släkting i sitt hemland skriver hon på natten att sambon dog för ”exakt åtta timmar sedan” vilket skulle ge en dödstid vid 20-tiden.

Vid 23-tiden när läkare och grannar kommer till huset är guldsmedens kropp redan kall.

Enligt åklagaren har hon använt guldsmedens mobil under kvällen då han enligt åklagaren redan varit död, bland annat har det ringts ett samtal till släktingar i kvinnans hemland samt bilder har förts över på kvinnan från mobilen, innan mobilen försvann.

Målsägandebiträdet Thomas Bodström, som företräder guldsmedens efterlevande anhöriga, pekade i en paus på att 54-åringen har en historik av förhållanden som slutat med att männen anklagar henne för stöld och bedrägeri.

– Det är ett fullständigt hänsynslöst utnyttjande av män som blir kära i henne och tror på henne fast hon hela tiden agerar och manipulerar. Det är en slags form av svarta änkan helt enkelt, säger han.

Kvinnans advokat Björn Hurtig har tidigare kallat den tidigare justitieministern Thomas Bodströms liknelser och uttalanden i fallet för ”effektsökeri”.

Om att åklagaren lägger fram vittnesmål från ex-partners säger han:

– Jag tycker det visar hur svagt åtalet är i den bärande delen, i själva morddelen. Åklagaren måste föra in en massa perifer bevisning som egentligen mer tar sikt på att bevisa på hur min klient är som person i förhållanden än att bevisa att hon har begått ett mord, säger Björn Hurtig.

”Vet inte hur han dog”

Han pekar på att åklagaren inte kan visa hur guldsmeden fått i sig cyanid.

– Jag tror att alla förstår att om åklagaren har haft fullt på fötterna så hade hon till att börja med kunnat redovisa i sin gärningsbeskrivning hur hon anser att den döde har fått i sig det här giftet. För det andra hade hon kunnat redovisa hur min klient har gjort och det vet hon inte. Då tvingas hon ta till den här typen av bevisning, säger Björn Hurtig.

Publicerad:

LÄS VIDARE