Mystiska planet kom från USA

Publicerad 2014-07-31

Ett plan kränkte svenskt luftrum 18 juli. Något plan från svenska försvaret skickades dock aldrig upp för att möta planet. Nu kommer det fram att det var ett amerikanskt spaningsplan.

Det mystiska "statsluftfartyg" som kränkte svenskt luftrum den 18 juli kom från USA.

Planet ska ha jagats av ryskt flyg på sin väg mot Sverige.

Det uppger en källa för Svenska Dagbladet.

I onsdags kunde nyhetsbyrån Siren avslöja en hemligstämplad incidentrapport som visade att svenskt luftrum kränktes av ett så kallat "statsluftfartyg", alltså ett icke-kommersiellt flygplan, den 18 juli. Men i rapporten framgick det inte vilket land flygplanet kom i från. I dag uppger dock Svenska Dagbladet att det var ett amerikanskt Boeing RC-135 – ett högteknologiskt signalspaningsflygplan – som flög in över Gotland och Ölands havsband.

Jagades av ryskt flyg

Planet ska ha jagats bort från Östersjön av ryska stridsflygplan som utgick från Kaliningrad. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ville det amerikanska signalspaningsflygplanet korsa Sverige, men då man fick nej från flygledningen valde man att följa kusten i stället.

Svenska UD vill inte säga något om planets härkomst, utan nöjer sig med att konstatera att det inte var ett stridsflygplan.

– Vi har kallat upp den aktuella företrädaren och pratat om de här frågorna och vikten av att respektera de svenska tillträdesbestämmelserna, säger Lena Tranberg på UD:s presstjänst till SvD.