Stig kördes på – ambulans ryckte ut i fel stad

Publicerad 2015-06-10

Stig Dahlström, 83, kördes på utanför ett bygghandel i Örebro.

Ambulans ryckte ut – till en bygghandel i Uppsala.

– Först blånekade de och sa att sånt här inte kan hända, säger Stig till Nerikes Allehanda.

Det var i början av förra veckan som Stig Dahlström blev påkörd. Han hade varit inne på ett Bygg-Max-varuhus i Örebro för att köpa skruvar då en grå Honda backade på honom.

Stig föll handlöst och fick ett sår i huvudet, skadade näsan, slog i axeln och tror sig ha brutit ett par revben.

Bilisten i Hondan stannade till.

– Han kom ut och skulle börja dra iväg mig i benen, men då sa jag: ”Låt bli, du gör ju bara det hela värre.” Då stack han och sen såg jag inte till honom mer, säger Stig till tidningen.

”SOS Alarm blånekade”

Andra kunder hjälpte Stig tillbaka in i butiken där han fick sätta sig samtidigt som en kund larmade SOS. Men när ambulansen inte kom och man ringde tillbaka visade sig sig att den inte ens var på väg.

SOS hade larmat ut en ambulans till Hållnäsgatan i Uppsala, inte Stångjärnsgatan i Örebro där Stig väntade.

Stig klarade sig trots förseningen bra, men han tänkte att det hade kunnat gå dåligt om det hade varit en patient med livshotande skador och ringde därför upp SOS Alarm.

– Först blånekade de och sa att sånt här inte kan hända. Men lite senare ringde de upp mig, och då skulle det startas en utredning, berättar Stig.

”Ett misstag”

I dag kom besked från SOS Alarm om att de tar på sig hela ansvaret för det inträffade. Operatören ska ha ställt frågan om ambulansen skulle till Boländerna vid Stångjärnsgatan och fick ett ja.

Man erkänner dock att man har det fulla ansvaret för att säkerställa positionen och att det i fallet med Stig skett ett misstag, skriver NA i en mer nyligen publicerad artikel.

På larmcentralen ser man gps-positionen på den som larmat, men i det aktuella fallet har man inte kontrollerat den utan istället frågat efter adressen.

Man ska nu dra lärdom av missödet med den felskickade ambulansen, till exempel att inte ställa ledande frågor om adressen.

'Inte så svårt'

Personen som körde på Stig är ännu inte fast, men Stig tror att fallet borde gå att lösa.

– Det borde förresten inte vara svårt att hitta honom, han betalade i kassan precis före mig, säger Stig Dahlström till NA.

Polisen i Örebro rubricerar händelsen som smitning då personen som körde på Stig försvann från platsen.

Följ ämnen i artikeln