Ytterligare en man åtalas för domkyrkokuppen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Pontus Stenberg / TT
En 26-årig man blir den andre att åtalas för kuppen mot Strängnäs domkyrka. Enligt åklagaren var han med och genomförde stölden av de kulturhistoriskt ovärderliga begravningsregalierna. Arkivbild.

Hans dna hittades på det stulna kyrkguldet. Nu åtalas en 26-åring som misstänkt för att ha deltagit i den spektakulära kuppen i Strängnäs domkyrka.

Mannen har varit häktad sedan i februari i år. Misstankar riktades mot honom sedan det stulna kyrkguldet återfunnits på en parkeringsplats och en analys visat att hans dna fanns på föremålen.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten har en omfattande förundersökning genomförts och ett mycket stort antal vittnen hörts.

"Utfört stölden"

"Jag gör gällande att den 26-årige mannen är en av de personer som utfört stölden i kyrkan. Den här delen av utredningen har varit mycket omfångsrik och hade inte kunnat genomföras utan ett nära samarbete mellan Noas kulturarvsgrupp, polisen i Strängnäs och Nationellt forensiskt centrum", säger kammaråklagare Isabelle Bjursten i pressmeddelandet.

I vintras dömdes en 22-årig man till fyra och ett halvt års fängelse för den fräcka kuppen.

65 miljoner kronor

Tre föremål, två kronor och ett så kallat riksäpple, stals ur en förstärkt monter som stod avsides i ett rum i domkyrkan. Kvar i montern fanns två spirar och ytterligare ett guldäpple. Föremålen användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. De har ett uppskattat försäkringsvärde på cirka 65 miljoner kronor, men anses vara kulturhistoriskt ovärderliga.

Huvudförhandlingen i rättegången inleds den 27 maj i Attunda tingsrätt. 26-åringen nekar till anklagelserna.

Ytterligare en ung man var misstänkt för inblandning i brottet, men åtalas inte.

Publicerad:

LÄS VIDARE