Radioprofilens tårar från flyktinglägret: ”Fruktansvärda livsöden”

Uppdaterad 2022-03-24 | Publicerad 2022-03-23

När den folkkäre radioprofilen Lasse Persson rapporterade från ett flyktingläger i Warszawa bröt han ihop i sändning.

Nu hyllas han av radiolyssnare på sociala medier.

– Jag känner mig oproffsig, men det gick inte, säger Lasse Persson.

Följ ämnen
Ukraina

Dagligen går bussar med ukrainska flyktingar från Polens huvudstad Warszawa till Sverige. P4 Extras flygande reporter Lasse Persson befinner sig just nu vid ett flyktingläger i staden där han träffat flera av dem som nu lämnar sina hem.

Men när han i onsdagens sändning skulle återge sina möten i natt med människor som var på flykt kunde han inte längre hålla tårarna borta.

– Det var sammanbitet, det var sorgset, det var glatt och varmt på en och samma gång. Det var alla känslor man kan ha i kroppen på en gång...

– Jag förstår att det är kämpigt för dig, du sover lite och du ser svåra, tuffa saker, säger programledaren Titti Schultz i sändningen.

Nu hyllas den folkkäre reportern av lyssnare på Facebook.

”Lasse Persson är en hjälte och en stor människa”, skriver en lyssnare.

– Det är jobbigt att se barn lida. Ingen ska behöva genomgå något sånt här. Det var därför jag bröt ihop. Jag känner mig oproffsig, men det gick inte, säger Lasse Persson.

Lasse Persson: Tänker på mina egna barn

Lasse Persson har tidigare jobbat som reporter på P4 Stockholm. För ett år sedan sadlade han om till flygande reporter för P4 Extra. I vanliga fall är lyssnarna vana att följa honom land och rike runt i Sverige – men de senaste dagarna har han alltså befunnit sig i Polen, nära gränsen till Ukraina, där han träffat människor på flykt.

Veronica har precis passerat gränsen vid Medyka. Hon har fått godis och hennes bror sockervadd av volontärer.

Han berättar att en stor del av dem som han träffat är barn, många för små för att förstå vad som händer.

– Det är fruktansvärda livsöden Jag träffade en flicka som skulle sätta sig på en buss till Sverige vid midnatt i natt. Det här är en resa som hon kommer ha med sig hela livet, hur hon satte sig på en buss till ett helt okänt land. Hon kunde inte ta in varför hon och hennes mamma var tvungna att lämna sitt hem, säger Lasse Persson.

– Jag har fyra barn och tänker på dem. Samtidigt vill jag vara på plats och berätta hur det är, fortsätter han.

Han säger också att det finns en ”otrolig värme” bland människorna han träffat – trots att de varit tvungna att lämna allt de känner till, och flytt för sina liv.

– Mitt i allting finns det en godhet och omtanke bland människorna som är här, säger han.

Flyktingar från Ukraina anländer i Przemysl i Polen.