Hallengren slår tillbaka mot kritiken: Orättvist

Publicerad 2022-02-26

Regeringen agerade för långsamt och borde tagit på sig ett tydligare ledarskap under pandemin, menar Coronakomissionen.

Socialminister Lena Hallengren tycker att kritiken är orättvis – och efterlyser en större diskussion kring vården.

– Om man tror att allt blir enklare för att staten är ansvarig – i nuläget är det fel diskussion, säger Hallengren.

Som socialminister och ansvarig för sjukvården och äldreomsorgen har Lena Hallengren varit regeringens ansikte utåt under pandemin.

– Jag håller inte med om den kritiken och jag tycker inte den är rättvis faktiskt. Jag tycker att regeringen klev fram och att vi var väldigt tydliga med ledarskapet, säger Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren besöker äldreboendet Terassen i Haninge kommun, utanför Stockholm.

För politikerna betyder de avskaffade restriktioner att de kan börja åka ut och träffa människor igen.

Det är ingen slump att Lena Hallengren åker till ett äldreboende. Kritiken om bristande ledarskap och senfärdighet kan bli ett problem för Socialdemokraterna i valrörelsen och inom äldreomsorgen har de redan gått in med vissa åtgärder.

– Det är ett välfärdsbygge där det gäller att sätta ner foten. Det har varit så att barn, unga och skola har gått före i många kommuner, och i den nationella debatten, säger Hallengren.

– Jag får slita med att vård och omsorg ska inkludera även äldreomsorgen.

Mer kompetens i äldreomsorgen

Äldreomsorgslyftet sjösattes redan våren 2020 och är ett kunskapslyft för undersköterskor och chefer inom äldreomsorgen. Det är en del i att stärka undersköterskornas roll och status inom äldreomsorgen. Regeringen håller också på att ta fram en ny lag om äldreomsorgen.

– Jag tror att äldreomsorgslagen som vi håller på att utreda kommer förändra synen på äldreomsorgen och stärka äldreomsorgen. Tillsammans med stärka titeln undersköterska, säger Lena Hallengren.

Det bristande ledarskapet under pandemin, har enligt coronakommissionen lett till svårigheter i att ansvarsutkräva de beslut som tagits under pandemin. Särskilt eftersom Folkhälsomyndigheten, enligt kommissionen är ansvarig för mycket av den senfärdighet som präglade början av pandemin.

Styr inte över kommuner och regioner

Coronakommissionen menar också att det har varit bristande ledarskap av regeringen att Folkhälsomyndigheten tillåtits hålla i taktpinnen i den grad som myndigheten har gjort. Däremot menar kommissionen att regeringen i viss mån tog tillbaka ledartröjan under den tredje vågen i slutet av 2020.

– Man kan ju inte ha som ambition att styra som om det inte fanns en kommunalt självstyre, för det har vi, säger Lena Hallengren.

– Det finns också fördelar med den modell vi har och det är ju därför, trots att vi föreslog sex regioner så sent som förra mandatperioden så vann det ju inte stöd i Sveriges riksdag.

Inga nya förslag efter kritiken

När Sverige så långsamt närmar sig ett mer normalt tillstånd i vården och äldreomsorgen finns det flera utmaningar att ta tag i - äldreomsorgens strukturella brister, bristen på vårdplatser och arbetsmiljön inom vården.

– Dilemmat är att om vi tillskjuter medel och regionerna fattar beslut att de ändå inte vill öka kapacitet och ändå inte vill ha fler vårdplatser. Om de fortsätter att skära ner eller ha beläggningen över 100 procent. Det är utmanade och smått provocerande, säger Hallengren.

– Det finns inga lagförslag som ligger som vi kan gå vidare med just nu, men det finns en hel del analyser som vi kan göra, säger Lena Hallengren.