Bidens tal i natt: Putin vet inte vad som väntar

Publicerad 2022-03-02

Putin skulle ”sannolikt inte” titta.

Men mycket kretsade kring den ryske presidenten när Joe Biden höll sitt första ”State of the Union”-tal till nationen sent i natt.

– Han har inte aning om vad som väntar.

Intresset var ovanligt stort när Joe Biden strax efter klockan 03 i natt steg in i Kapitolium för att hålla presidentens traditionella ”State of the Union”-tal till nationen inför kongressledamöter och domare i Högsta domstolen.

Naturligtvis kretsade mycket av talet kring den ryska invasionen av Ukraina och västvärldens svar på intåget.

– Genom historien har vi lärt oss denna läxa: När diktatorer inte tvingas betala för sina aggressiva handlingar orsakar de mer kaos. De fortsätter. Och kostnaden och hoten för USA och världen växer, sa Joe Biden i inledningen av sitt tal.

Flera av politikerna hade klätt sig i gult och blått som en hyllning till Ukraina.

President Joe Biden håller sitt tal till nationen.

Ambassadören i tårar

Biden började med att uppmärksamma kvällens hedersgäst, Ukrainas USA-ambassadör Oksana Markarova.

Hon rördes till tårar när hon fick ställa sig upp och ta emot applåder samtidigt som Biden talade om det mod hennes landsmän tvingats visa den senaste veckan.

– Putin trodde att han kunde ta sig in i Ukraina och att världen skulle bara ge med sig. I stället mötte han en mur av styrka han aldrig förväntat sig: Det ukrainska folket, sa Joe Biden.

Men talet reflekterade också den bistra närmaste framtid som kan vänta Ukraina i takt med att Ryssland ökar sin offensiv i landet.

– Ukrainarna kämpar mot med stort mod. Men de närmaste dagarna, veckorna, månaderna kommer att bli svåra för dem, sa Joe Biden.

Ukrainas ambassadör i USA Oksana Markarova  (tv) hyllas under Bidens tal. Till höger presidenthustrun Jill Biden.

Stänger luftrummet

Presidenten meddelade till stort jubel att USA med omedelbar verkan stänger amerikanskt luftrum för ryska flygplan.

– Putin är nu mer isolerad från den övriga världen än han någonsin varit, sa Biden.

– Han har ingen aning om vad som väntar.

Han varnade också Rysslands rika oligarker att västvärlden är på jakt efter deras ”olagliga rikedomar”.

– I kväll säger jag till ryska oligarker och korrupta ledare som tjänat miljarder på ett bedrägligt sätt tack vare denna våldsamma regim att det är slut, sa Biden.

Putin läser hellre

– Det amerikanska justitiedepartementet sätter samman en specialstyrka som ska utreda de ryska oligarkernas brottslighet. Vi går samman med våra europeiska allierade för att hitta och beslagta era yachter, era lyxvåningar och era privatplan.

En talesperson för Kreml uppgav tidigare under kvällen att Putin ”sannolikt inte” skulle titta på den amerikanske presidentens tal.

– Presidenten tittar vanligtvis inte på tv-tal. Han föredrar att läsa rapporteringen efteråt, sa talespersonen Dmitry Peskov till CNN.