Ikväll hyllar vi årets alla hjältar

Publicerad 2013-12-20

Mark Levengood: Det är verkligen en magisk gala med fantastiska hjältar

De är vanliga människor som varit ovanligt modiga.

Ikväll hyllar vi dem på årets mest känslosamma gala.

– Å, det är verkligen en magisk gala med fantastiska hjältar i år, säger programledaren Mark Levengood.

Under hela året har Aftonbladet träffat och berättat om vardagshjältar; unga och gamla som gjort någonting extra för någon annan. Som varit modiga, storslagna och ödmjuka.

Och det finns gott om dem i Sverige.

– Jag trodde att det i längden skulle vara svårt att hitta hjältar, men det är snarare tvärtom. De blir fler och fler, säger Svenska Hjältar-reportern Kerstin Nilsson.

Och ikväll är det äntligen dags att se galan.

Efter mycket möda och besvär har Svenska Hjältars jury valt ut sex hjältedåd som varit någonting alldeles, alldeles extra.

Här finns Martha, Johan, David, Kerttu och Jan-Erik. Och 27 (!) hemliga hjältar.

Glimmrade i decembermörkret

När hjältarna klev upp på scenen på Cirkus i Stockholm glimmade det till i decembermörkret. Vi grät och skrattade om vartannat. I publiken satt Sveriges finaste kändisar och bjöd på sin värme för att hylla människor som är modiga - på riktigt.

– Förutom att det här är en fantastisk gala, så är den dessutom väldigt viktig. Vi måste visa att det är bra att bry sig om varandra, sa Rolf Lassgård som både sitter med i juryn och medverkade på scenen.

Det mest magiska var kanske årets barnhjältar som själva inte visste att de blivit utvalda. De överraskades med buller och bång av Jean Banan i klassrummet, klev på en buss till Stockholm och slussades rätt in i en sprakande gala - mitt under sändning.

– Det här är såååå sjukt häftigt. Vilken överraskning! sa en av de hemliga 11-åringarna.

Förutom hjältarna hade årets gala också samlat Sveriges bästa artister till ett makalöst potpurri där finalen blåste sprayen ur de flesta festfrisyrerna.

Och när hela Cirkus lite senare förvandlades till ett enda stort kramkalas, var det så mycket kärlek i lokalen att till och med kvällens huvudperson, Prins Daniel, smälte.

– Här är jag! ropade han och vinkade när Bosse från Glada Hudikteatern sa att han mest av allt ville krama just prinsen.

Missa inte att se det magiska ögonblicket ikväll!

SVENSKA HJÄLTARS SKYDDSÄNGEL

Johan Matti, 32, Stockholm/Stavanger

Juryns motivering: Johan är en hjälte för att han med risk för sitt eget liv och utan att tveka kröp in under ett tåg och sträckte ut en hjälpande hand åt den svårt skadade Johnny.

Småbarnspappan Johnny, 38, slår sig medvetslös när han ramlar ner på tunnel- banespåret. En annan man hoppar ner på spåret, rånar Johnny och går därifrån  och strax därefter blir Johnny överkörd av tåget. Filmen och bilderna upprörde hela Sverige.

Johan Matti, 32, sitter i tåget som kör över Johnny. När olyckan händer och det är panik på perrongen, hör han någon ropa på hjälp. Johan kryper utan att tveka in under tåget. Han ser Johnny som har livshotande skador, men är vid medvetande.

- Vi låg och höll varandra i handen och pratade, om allt möjligt. Jag insåg att det viktigaste var att hålla honom lugn, säger Johan.

Minsta rörelse kan göra att Johnny förblöder eller att de kommer åt något strömförande. De ligger där tillsammans tills räddningstjänsten kommer.

Johnny klarar livet men mister fyra tår. För Johan fanns aldrig en tvekan om att agera.

- Det går inte att tro att någon annan ska gripa in. Det är du och jag som är någon annan.

SVENSKA HJÄLTARS MEDMÄNNISKA

David Larsson 23, BOLLNÄS

Juryns motivering: ”David är en hjälte för att han såg människan bakom tiggaren på gatan - ett möte som ledde till att en familj i nöd fick hjälp till ett bättre liv.”

David var på väg till Ica i närheten av sitt hem för att växla in en kakburk med enkronor. När han ser mannen som står och spelar dragspel utanför affären tömmer han istället burken hos honom.

De stöter på varandra fler gånger, David och Vasil Toander, 26, dragspelande tvåbarnspappa och rom från Rumänien. Så småningom växer en vänskap fram och David frågar vad Vasils högsta dröm är.

- Jag skulle vilja ha ett eget hus i Rumänien, svarar Vasil.

David lägger upp en film om familjen på Facebook och börjar samla in pengar. Han följer med familjen till Rumänien för att bygga huset.

- De visste inte vem jag var - och jag visste inte vilka de var, jag är inte snickare heller, men jag tänkte; Vad har jag att förlora?

Tre månader senare står huset klart och idag ser David familjen Toader som en del av sin egen familj.

- Att ge av sin tid kan ibland vara viktigare än pengar.

SVENSKA HJÄLTARS KÄMPE

Martha Ehlin, 36, GÖTEBORG

Juryns motivering: Martha är en hjälte för att hon med fem nya organ besegrade cancern och nu använder sitt nyvunna liv till att kämpa för fler organdonatorer i Sverige.

Martha Ehlin var 30 år och döende i cancer. Enda räddningen var fem nya organ från en okänd donator  en ny lever, en ny bukspottkörtel, magsäck, tolvfinger- tarm och tunntarm. På våren 2009 hade Martha bara månader kvar att leva och hon började ta farväl av livet.

Då kom samtalet om att de hittat en donator. Samma kväll blev hon opererad, men komplikationer tillstötte och i fyra månader svävade hon mellan liv och död. En dag fick hon nog. Hon ville ut, se himlen och solen en sista gång.

 Jag rullades ut, fick ligga i gräset med en kotte i ryggen. Och då tänkte jag, nu ska jag leva, säger Martha.

Två veckor senare fick hon lämna intensiven. Och två år senare, sommaren 2011, tog Martha fem guldmedaljer i VM för transplanterade  ett för varje organ hon fått.

 Där och då bestämde jag mig för att använda livet till att hjälpa andra som står på väntelistan för att få organ. Så hon och vännen Peter Carstedt startade organisationen MOD, Mer Organ Donationer.

 Jag vill att alla på väntelistan ska få samma chans som jag, säger Martha.

SVENSKA HJÄLTARS LIVRÄDDARE

Jan-Erik Hägglund, 64, EDSBRO

Juryns motivering: Jan-Erik är en hjälte för att han med ett enormt mod riskerade sitt eget liv för att rädda livet på Elin när hon attackerades av två aggressiva hundar.

Elin Gärdegård, 29, är ute på en ridtur i skogen tillsammans med två grannar. Plötsligt ser hon hur två hundar kommer springande. Hästarna får panik och skenar iväg åt olika håll. Efter 1,5 kilometer faller Elin av sin häst.

 Jag svimmade av någon sekund och blev väldigt yr. Hästen försvann och hundarna kom närmare, men jag blev aldrig rädd, säger Elin.

Det är då det ofattbara sker. Hundarna börjar med att nosa och puffa på Elin. När hon försöker ta sig loss går hundarna till attack. De hugger henne i ansiktet och på halsen.

Hjälten Jan-Erik har en sommarstuga bara en bit ifrån diket där Elin ligger. Han ser dramat från fönstret och rusar ut.

 Jag såg bara svansar först, men sedan förstod jag att hundarna högg på en människa. Den störste var enorm  en bjässe på 50 kilo.

Jan-Erik lyckas med risk för sitt eget liv mota bort de aggressiva hundarna och ringer efter hjälp. Elin opererades och syddes med hundratals stygn.

 Jag hade tur att just Jan-Erik kom som är hundvan och orädd. Han räddade verkligen livet på mig.

SVENSKA HJÄLTARS LIVSGÄRNING

Kerttu Sturesson, 75, STOCKHOLM

Juryns motivering: ”Kerttu är en hjälte för att hon vigde sitt liv åt de HIV- och aidsdrabbade i en tid då ingen annan vågade  och med en kärlek och ett engagemang långt utöver det vanliga.”

Sjuksköterskan Kerttu hade redan jobbat 20 år med infektionssjukdomar. Först med scharlakansfeber och asiaten  och sedan med smittkoppor och kolera. Sedan kom aids, som då var lika med en dödsdom. Det fanns inga bromsmediciner, ingen visste riktigt hur sjukdomen smittade, fördomarna var många och de drabbade  då företrädesvis unga, homosexuella män behandlades som pestsmittade. Men när ingen annan vågade, vågade Kerttu. 

- Jag har aldrig varit rädd. Väljer man det här yrket är det något som ingår.

Kerttu blev som en mamma för de hiv- och aidsdrabbade. Det var hon som gav dödsdomen, hon som tröstade både patienter och anhöriga. För Kerttu kunde de visa sin ensamhet, rädsla och ångest.

- De kallade mig aidsängeln, säger Kerttu.

Vid sidan om sitt vanliga jobb arbetade hon även ideellt på Aidsjouren, Venhälsan och Noaks Ark, som hon också var med och startade. Idag är Kerttu pensionär, går på gym och dansar i sitt älskade folkdanslag. En dröm lever forfarande kvar:

-Jag vill uppleva dagen där hiv inte finns som smitta längre.