Gisslandrama utanför New York

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-03

Många har dödats av den beväpnade gärningsmannen

Tungt beväpnad polis höll vakt utanför migrationscentret i Binghamton, New York

Minst 13 personer har dödats, 26 skadats och 41 personer hölls gisslan på ett migrationscenter i Binghamton utanför New York.

Gärningsmannen misstänks sedan ha tagit sitt eget liv.

– Det här är en tragisk dag för New York, säger guvernör David Paterson.

En skadad ur gisslan bärs ut på bår av sjukvårdspersonal. Flera i gisslan ska ha blivit skjutna av den beväpnade mannen, uppgifter finns om att 13 personer ska ha dött.

Den blodiga massakern började vid halv fem i dag.

En man som namngivits som 42 år gamle Jiverly Voong kom in på the American Civic Association, en myndighet som hjälper asylsökande och flyktingar med bland annat medborgarskap och rådgivning, och började skjuta vilt omkring sig utan urskillning.

Gärningsmannen kom in samtidigt som kurser i engelska för blivande amerikanska medborgare pågick och ett fyrtiotal människor fanns i byggnaden då han öppnade eld.

Gömda i källaren

Inklusive gärningsmannen själv har minst 14 personer dödats och 26 personer skadats i massakern. Dessutom uppges fyra personer befinna sig i ett kritiskt tillstånd.

Det första insatsstyrkans personal möttes av när de kom in i byggnaden var enligt ABC News en receptionist, skjuten i huvudet.

Bland de skadade fanns även en kvinnlig sekreterare som har skjutits i magen och en ung, manlig student från en närliggande skola ska även han vara en av de skadade.

Gömda i pannrummet

Ett stort antal av personerna inne i byggnaden flydde ner i pannrummet i källaren när skottlossningen startade. Några i gisslan ska även ha gömt sig i en garderob.

Gärningsmannen blockerade byggnadens bakdörr genom att parkera sin bil tätt intill den och sedan rusat in genom huvudingången.

Bostäder evakueras

Gärningsmannen Jiverly Voong beskrivs som en asiatisk man med grön nylonjacka och mörka solglasögon och ska enligt borgmästare Matthew Ryan ha varit beväpnad med ett kraftigt gevär.

Bostäder i närheten evakuerades och vägarna stängdes av och oroliga anhöriga förbereddes plats på ett tillfälligt kriscenter.

Binghamton ligger i staten New York i USA, och drygt 225 kilometer från staden New York. Staden, som har 45 000 invånare, beskrivs som vanligtvis väldigt lugn och trivsam.

"Jag är chockad"

Rashidun Haque, som äger en affär i närheten av migrationscentret säger till CNN:

– Jag är chockad. Sådana här allvarliga saker inträffar aldrig i den här lilla, vackra staden.

New York-guvernören David Paterson säger på grund av massakern att detta är en tragisk dag för New York.

– Jag talar å hela New Yorks vägnar när jag sänder mina böner och tankar till tragedins offer och deras familjer, säger han enligt CNN.

Här håller den beväpnade mannen
gisslan
Är du på plats? Vet du
mer?