Tog hem odetonerade bomber

Publicerad 2013-05-15

Britter ville göra sig en hacka och sälja dem som metallskrot

SLÄNGER UPP BOMBERNA ÖVER AXELN De båda männen hittade uppspolade bomber på stranden i Warbarrow Bay i Dorset i sydvästra England. Bomberna tros vara från Kalla kriget (ungefär 1946–1990). En kvinna, som chockades när de båda männen gick förbi med bomberna, tog den här bilden med sin mobiltelefon.

Ett par brittiska män som hittade två odetonerade bomber på en strand bestämde sig för att ta med dem hem.

Männen hade tänkt tjäna sig en hacka på bomberna som tros komma från Kalla kriget.

– Det är extremt farligt att plocka upp militärt materiel, säger myndigheterna och ber männen att höra av sig.

De två männen hittade bomberna uppspolade på en strand i Warbarrow Bay i Dorset county i sydvästra England, skriver brittiska Mail Online. Det 7 000 hektar stora området hör till Lulworth Military Range som används av den brittiska armén för övningar med stridsvagnar.

Bomberna är omkring 60 cm långa och är en kvarleva från Kalla kriget. Männen tros ha lagt beslag på dem i hopp om att tjäna sig en slant på att sälja dem som metallskrot.

”Trodde det var mattor”

En bild visar hur de båda männen bär varsin av de odetonerade bomberna på sina axlar.

– Först trodde jag att de bar mattor, men när de passerade oss såg jag att det var gigantiska granater, säger kvinnan, som tog bilden med sin mobiltelefon, till Mail Online.

Kvinnan gick tillsammans med en vän som tjänstgjort i militären och som berättade att ändarna på granaterna var intakta och att de alltså var odetonerade.

– Jag var väldigt rädd när de passerade oss och min lilla dotter var alldeles intill dem, säger hon, och tillägger att hon tycker att de båda männen är två idioter.

En annan förbipasserande håller med.

– Om man hittar något sådant här ska man alltid ringa till polisen, inte ta det med sig hem.

”Extremt farligt”

En talesperson vid det brittiska försvarsdepartementet säger till Mail Online att granaterna antagligen har avfyrats från en Chieftain-pansarvagn eller en granatkastare från 70- eller 80-talet, under Kalla kriget.

Myndigheterna uppmanar nu de båda männen att höra av sig.

– Det är extremt farligt att röra vid militärt materiel som man hittar. De är granaterna är inget som någon bör plocka upp.