Vargjaktsbeslut väcker ont blod

Publicerad 2013-01-30

16 vargar i åtta revir får skjutas i vinter.

Det blir vargjakt i Sverige i vinter. Naturvårdsverket ger klartecken för att skjuta 16 vargar fram till 17 februari.

EU granskar nu beslutet, och risken finns att Sverige dras inför domstol.

Samtidigt är kommentaterna från miljöorganisationerna mycket hårda, och i England uppmärksammas jakten nu på Twitter.

– Det här kan bli en storm, säger Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på Världsnaturfonden (WWF).

Enligt Naturvårdsverkets beslut ska jakten ske i åtta utvalda revir. I vart och ett av dessa får två vargar skjutas, varav högst ett av föräldradjuren. Reviren ligger i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.

Hot om domstol

Verket motiverar jakten med att den är selektiv och riktad mot vargarna i de mest inavlade reviren. Tanken är att stärka stammen genetiskt och göra den mer livskraftig på sikt.

– Det här är inte en vanlig licensjakt, säger verkets chef Maria Ågren.

EU-kommissionen uttryckte dock starka tvivel på detta i ett brev till regeringen i december, och nu kommer man att granska om beslutet ligger i linje med EU:s art- och habitatdirektiv.

– Vi är alla överens om att den svenska vargstammen har en ogynnsam bevarandestatus, och vi behöver se om den här jakten kan bidra till att den blir mer gynnsam, säger Joe Hennon, talesperson för EU:s miljökommissionär Janez Potocnik i Bryssel.

– Allt hänger på om det är möjligt att vara så selektiv som man tänkt sig. Om vi finner att den här jakten i praktiken är detsamma som en vanlig licensjakt, är det inget tvivel om att vi går till domstol.

Kraftig avskjutning

Tom Arnbom på WWF påpekar att Naturvårdsverket dessutom gett tillstånd till skyddsjakt på 32 vargar i år.

– Det innebär att totalt uppåt 50 vargar kan komma att skjutas. Vi ser inga hållbara argument i beslutet, säger Arnbom som tror att regeringen utövat påtryckningar på verket.

Detta avvisas dock av landsbygdsminister Eskil Erlandsson som inte heller är orolig för att Sverige ska dras inför EU:s domstol:

– Den risken ser jag som liten eller rentav obefintlig, säger han.