19-åring tvingades klä av sig naken under knivrån på gym

Uppdaterad 2015-02-25 | Publicerad 2015-02-24

Bakband sitt offer med skosnören och sprayade honom med pepparspray – nu söker polisen rånaren.

19-åringen hade precis tränat färdigt när en okänd man knackade på dörren till gymmet.
När han öppnade tvingades han in i omklädningsrummet där han utsattes för ett mycket brutalt rån.
– Det är oerhört viktigt att vi får tag på den här gärningsmannen, säger polisen i Uppsala som nu går ut med en övervakningsfilm.

19-åringen hade precis avslutat ett gympass på ett obemannat träningscenter på Ramsjövägen i Morgongåva i lördags kväll när det knackade på dörren. På övervakningsfilmen som polisen släppt ser man hur offret låser upp och en maskerad man kommer in genom dörren.

– Han tar direkt upp en 30 centimeter lång kniv och tvingar in killen i omklädningsrummet, säger Uppsalapolisen Christer Nordström till Brottscentralen.

Fick klä av sig naken

När 19-åringen kommer in i omklädningsrummet tvingar rånaren av honom kläderna och säger till honom att lägga sig ner på mage på golvet. Där bakbinder han mannens händer och fötter med snören från offrets egna skor.

– Sedan sprayar han honom med pepparspray i ansiktet vilket leder till att offret får andningssvårigheter, säger Christer Nordström.

Stjäl offrets bil

När 19-åringen ligger på golvet packar gärningsmannen ner hans kläder i en väska och tar även med sig plånbok och telefon samt bilnycklarna till offrets bil som han senare lämnar platsen i.

– Bilen är rapporterad stulen och det är en ljusblå Volvo V40 med registreringsnummer SGG 401, säger Christer Nordström.

Hittas av gymbesökare

Knivrånaren lämnar gymmet strax efter 20-tiden på kvällen och efter en kort stund kommer en annan gymbesökare och hittar offret. Polis och ambulans kallas till platsen och 19-åringen får snabbt hjälp för sina andningssvårigheter.

– Han mår så klart väldigt dåligt efter den här händelsen, det är ett ovanligt brutalt rån och därför är det väldigt viktigt att vi får allmänhetens hjälp att få tag på gärningsmannen, säger Christer Nordström.

Brottet rubriceras som grovt rån och polisen i Uppsala lägger nu stora resurser på att få tag på den iskalla rånaren.

Tror ni att han kommer att slå till igen?

– Det finns inget som tyder på det just nu men det är en otäck händelse och vi funderar på vad det kan röra sig om, därför vill vi ha in alla tips kring fallet och bilen som går att få tag på, säger Christer Nordström.

Har du tips om händelsen? Ring polisen på 114 14 eller mejla tips@brottscentralen.se.

Följ ämnen i artikeln