Skrockfull? Sluta läsa här i så fall

Publicerad 2012-04-13

Extra många otursdagar i år

STEGA LUGNT Akta dig noga för att göra så här i år.

2012 är ett riktigt otursår.

Vi som är skrockfulla får nämligen dras med tre fredagen den 13 – varav en i dag.

Och de infaller med 13 veckors mellanrum.

Ett ”vanligt” år innehåller två fredagen den 13. Sist vi fick dras med tre stycken var 2009, och nästa gång det är dags står det 2015 i kalendern.

Men inte sedan 1984 har ett år haft så många otursdagar med ett så illavarslande mellanrum som i år. Och det kommer inte hända igen förrän om 28 år enligt matematikern Tom Fernsler vid University of Delaware i USA.

”Alla påverkas”

Han menar att otursdagarna påverkar alla.

– Jag har kommit till slutsatsen att 95 procent av alla ­jordens invånare är skrock­fulla kring något, och att de övriga fem procenten ljuger, säger Tom Fernsler till USA ­Today.

Varför just fredagen den 13 har blivit en otursdag finns det många förklaringar till. En är att Jesus förrådes av ­Judas – den trettonde gästen vid nattvarden.

En liknande förklaring finns i den nordiska mytologin. Skrocket, med ett finare ord paraskavedekatriafobin, kring fredagen den 13 går längre tillbaka än kristen­domen och har kopplats i hop med underjordiska makter.

Onödig oro

Men det i onödan, hävdar försäkringsbolaget Trygg-Hansa. ­Inför årets första otursdag presenterade de en undersöknin g där de studerat två miljoner skade­anmälningar från de senaste fem åren.

Den visade att antalet anmälda skador på fredagen den 13 är sju ­procent lägre än under andra veckodagar.

– Ska man titta på utfallet av den här granskningen så är ­fredagen den 13 en turdag, säger Johan ­Eriksson på Trygg-Hansa till TT.

– Men för bilägarna kan det vara en liten otursdag eftersom det har skett fler bilstölder den dagen än under andra jäm­förbara dagar, Egentligen är det faktiskt mån­dagar som är värst.