Sjuksköterskebrist löst på en vecka

Publicerad 2015-06-02

Årjängs kommun har haft svårt att rekrytera sjuksköterskor inför sommaren. Men när kommunen gick ut med ett erbjudande om 50 000 kronor i månaden var problemet löst.

Lilla Årjäng löste den akuta sjuksköterskebristen – på bara en vecka.

Hur det gick till?

Vikarier erbjöds en lön på hela 50 000 kronor, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Men Vårdförbundet är kritiskt.

– Det löser bara problemet tillfälligt, säger vice ordförande Johan Larsson.

Med både ljus och lykta sökte Årjäng efter sjuksköterskor som skulle kunna täcka upp under den ordinarie personalens sommarsemester.

Det visade sig dock vara svårt att locka människor till värmländska kommunen. Sju olika bemanningsföretag försökte fylla platserna – men misslyckades.

Kan få 50 000

Då beslutade sig kommunen för att dubbla lönen. Det innebär att sjuksköterskorna kan tjäna så mycket som 50 000 kronor i månaden. Efter det tog det bara en vecka innan praktiskt taget hela semesterbemanningen var löst.

– Vi har till och med fler intressenter än vad som behövs för vissa turer, säger områdeschefen Diana Jäppinen Thorin till NWT.

Hon hoppas att arbetet i Årjäng kommer att ge mersmak för vikarierna.

– Om allt fungerar under sommaren vore det självklart roligt om någon kan tänka sig att fortsätta hos oss, säger Diana Jäppinen Thorin.

Men den som väljer att stanna kvar och arbeta i Årjäng får göra det med den vanliga lönen.

– Den ordinarie timlönen är 150 kronor. I sommar kommer vi att ha ett påslag på 150 kronor extra under åtta veckor. Men det gäller bara under åtta veckor, sedan är det den vanliga timpengen som gäller, säger Diana Jäppinen Thorin till Aftonbladet.

Hur har de fast anställda reagerat på att vikarierna får så hög lön?

– Väldigt positivt. De är glada att de får kollegor så att de kan fortsätta att bedriva en god vård.

Risk för konflikter

Men Vårdförbundet anser att de höjda sommarlönerna är problematiska.

– Det är positivt att Årjäng har kunnat lösa den akuta situationen, men det här löser egentligen inte det stora problemet. Det löser inte bemanningsläget på längre sikt, säger Johan Larsson, förbundets vice ordförande.

Han ser också en risk för konflikter mellan vikarier och den fasta personalen.

– Det är en personalpolitik som förts i Sverige i många år, att den ordinarie personalstyrkan inte värderas lika högt som dem som är tillfälligt anställda. Om den fasta personalen dessutom inte har rätt lön från början ökar konfliktrisken ännu mer.

– Vi måste få till en bättre lönestruktur där utbildning och erfarenhet värderas på ett helt annat sätt än vad som görs i dag.

Kritiska mot bonusar

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att flera landsting höjer sjuksköterskornas löner under sommaren för att förmå dem att jobba under semestern. Även det kritiserades dock av Vårdförbundet.

– Man borde lägga den här sommarbonusen på att höja de generella lönerna istället, vilket skulle öka rekryteringsmöjligheterna. Just nu är det svårt för sjukhuset att få tag på sjuksköterskor på grund av låga löner, dålig arbetsmiljö och löneutveckling, sa sjuksköterskan Henrietta Olestad, som arbetar på Karolinska sjukhuset i Stockholm och är förtroendevald i Vårdförbundet, till Aftonbladet tidigare i vår.

Följ ämnen i artikeln