Kristersson om turkiska beskedet: Välkomnar det

Publicerad 2023-02-20

Ulf Kristersson välkomnar beskedet att Turkiet vill återuppta Natosamtalen med Sverige och Finland.

– Att de kan komma igång igen är bra, men det finns inget nytt datum för det vad jag känner till, säger statsministern under en pressbriefing.

Statsminister Ulf Kristersson kommenterade Turkiets vändning i Natofrågan under en pressbriefing som hölls med anledning av säkerhetskonferensen i München.

– Jag välkomnar att de vill återuppta diskussionerna kring det trilaterala överenskommelsen.

Ulf Kristersson tillsammans med Turkiets president Erdogan.

”Det var betydande turbulens”

Samtalen mellan Finland, Sverige och Turkiet upphörde i samband med koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.

– Turkiet har aldrig stängt ner. Men det var betydande turbulens och svårt att ha samtal med koranbränningar och skenavrättningar av dockor, säger han.

Statsministern känner dock inte till att det skulle finnas något datum för ett nytt möte inbokat mellan de tre länderna.

Han säger att det finns ett starkt stöd från 28 av 30 Natoländer att Sverige och Finland ska gå med i alliansen snabbt och samtidigt.

Under säkerhetskonferensen i München fick han ett tydligt stöd från USA:s vicepresident Kamala Harris och flera amerikanska senatorer, säger han.

– Stödet från Vita huset och senaten är solitt.

Statsminister Ulf Kristersson.

”Självklart att Finland inte tackar nej”

Han upprepar det han tidigare sagt: att han tycker att det är viktigt att de två nordiska länderna går in tillsammans. Men han tycker inte att Finlands besked att man kan gå med själva om Sveriges ansökan drar ut på tiden är uppseendeväckande.

– Att Finland kommer inte att tacka nej till en ratificering, det är rätt självklart. Att Finland vill gå med samtidigt med Sverige, det kan inte missförstås.

Han underströk vid flera tillfällen att det ytterst är ett turkiskt beslut att godkänna ansökningarna.

– En viktig sak är att den nya terrorlagstiftningen ännu inte är på plats, säger Kristersson och tillägger att regeringen kommer fatta beslut om den 9 mars.