Greps i Sverige efter FBI:s order – utlämnas till USA

Publicerad 2024-02-04

Mannen greps i februari 2022 efter order från FBI.

En man i 35-årsåldern greps av Säpo efter order från FBI.

Nu har han utlämnats till USA där han riskerar 20 års fängelse.

Mannen misstänks för inblandning i terrorbrott mot judiska lokaler.

I februari 2022 slog Säkerhetspolisen till mot en förort i Stockholm.

På adressen befann sig en man som FBI misstänker för inblandning i en serie terrorattentat mot judiska lokaler i Boston 2019.

– Jag skulle vilja tacka den svenska säkerhetstjänsten för deras hjälp. FBI:s starka relation och nära samarbete med dem var avgörande för att den här utredningen skulle bli framgångsrik, sa specialagent Joseph R. Bonavolonta i ett uttalande efter gripandet.

Mannens lillebror var huvudmisstänkt för attentaten, men dog kort efteråt varpå mannen flydde till Sverige.

Försökte förstöra bevis

På söndagseftermiddagen meddelade FBI att mannen, som är amerikansk och grekisk medborgare, utlämnats till USA där han på måndagen ska ställas inför rätta.

Han misstänks bland annat för att ha försvårat terrorutredningen genom att förstöra och gömma bevis, och riskerar nu 20 års fängelse.

Han har sedan tidigare dömts i Sverige för grovt vapenbrott efter att ha innehavt en pistol, ett armborst och en yxa. Mannen har tidigare jobbat med säkerhet vid USA:s ambassad i Stockholm, skriver TT.

När 34-åringen återvände till USA i mars 2020 förhördes han om sin brors roll i bränderna. FBI:s utredare ville också veta om det fanns något förråd där broderns ägodelar förvarades.

Hittade hakkors och cyanid

Då misstänks 34-åringen ha visat polisen till en lokal där inget av värde hittades. Han fick samtidigt frågan om det fanns fler förråd, men svarade nej.

Det var en lögn, uppger FBI. Enligt utredningen fanns ytterligare en lokal som 34-åringen hyrt i eget namn. Där fanns flera av hans brors tillhörigheter:

T-shirts med hakkorsmotiv.

En låda med broderns namn.

Broderns pass.

En anteckningsbok med ett tecknat hakkors inuti.

En svart ryggsäck med en flaska av det dödliga giftet cyanid.

Den 22 mars 2020 misstänks 34-åringen ha tömt förrådet på allt ovanstående innan ha flög till Sverige.

Följ ämnen i artikeln