Moskvabor om drönarattackerna: ”Det tillhör vardagen”

Uppdaterad 2023-08-13 | Publicerad 2023-08-12

Drönarattackerna mot Moskva har intensifierats. De senaste veckorna har över tio drönare skjutits ner och sprängts.

Putin har tidigare kommenterat attackerna mot huvudstaden och kallat dem för terrorattentat.

– Jag vaknade av en hög smäll, hela huset skakade, säger Anna, 23, till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ryssland

Förra veckan sköt Rysslands luftvärnssytem ner två drönare i närheten av Moskva, klockan tre på natten. Anna, 23, låg och sov när en av drönarna sprängdes bara två kilometer från hennes bostad. Hon vaknade av explosionen.

– Jag blev rädd, trodde taket skulle rasa. Jag låg och tänkte på var skyddsrummen ligger, säger Anna, till Aftonbladet.

Anna, 23, hörde explosionen.

Hon fick hjärtklappningar men lyckades trots detta somna om igen. Anna berättar att hon hade hoppats på att det inte skulle vara en drönarattack men när hon vaknade så visade det sig att det var just det som inträffat.

Det har skett flera sådana i Moskva och närliggande städer de senaste veckorna. Flera flygplatser har fått stängas tillfälligt. I området där just Anna bor så har minst två drönare skjutits ner. Hon tror tyvärr inte att det här är sista gången området drabbas av explosioner.

– Det är bara att vänta på nästa sprängning, säger Anna.

Anna är en ung tjej som jobbar som lärare på sommarkollon för barn. Hon berättar att när de första attackerna kom så var folk väldigt oroliga för sin säkerhet. Men nu har även detta blivit en ny vardag för henne och hennes elever.

Det smällde bland annat i en byggnad i centrala Moskva häromveckan.

”Det nya normala”

För en vecka sedan träffades även en byggnad i Moskvas internationella affärscentrum av en drönare. Området ligger i de centrala delarna av huvudstaden och området består av höga skyskrapor med kontor och lyxiga bostäder.

– Jag tror inte att målet var att förstöra skyskrapan. Det hade snarare en symbolisk betydelse. Man ville visa att kriget har kommit till Ryssland, berättar Michail som jobbar i området.

Drönarattacken inträffade på natten då kontoret var tomt. 25-årige Michail och hans kollegor fick därför jobba hemifrån i över en vecka då hela området var avspärrat. Händelsen påverkade Michail mycket och han och hans kollegor var rädda för att det kan hända igen.

Michail, 25, bor i Moskva.

Nu är Michail tillbaka på kontoret.

– Jag hade tråkigt hemma och det här är det nya normala nu.

Hur ser livet ut nu när attackerna sker allt tätare?

– Vi försöker bevara humorn kollegorna emellan. Det är nog ett sätt att fly verkligheten.

Under fredagen sa Andrij Jusov, talesperson för ukrainska militära underrättelsetjänsten, till Kyiv Post att Ryssland och Moskva kan ”förvänta sig att ökning av attacker”.

Enligt Jusov är attackerna mot Moskva en hämnd och inte i närheten av de omfattande angrepp som Ryssland genomfört mot Ukraina och den skräck som dess befolkning känner under kriget.

– I dag, kan Moskvaborna känna något liknande, säger han till Kyiv Post.

Följ ämnen i artikeln