Reinfeldt fick frågor om ”etniska svenskar”

Uppdaterad 2012-05-21 | Publicerad 2012-05-20

Fredrik Reinfeldt fick svidande kritik för sitt uttalande om hur ”etniska svenskar” inte hade lika hög arbetslöshet som invandrare.

I SVT:s ”Agenda” svarade han på kritiken.

– Ska vi säga att problemen inte finns? Nej, det är inte seriöst, säger statsministern.

Fredrik Reinfeldt i söndagens Agenda i SVT.

När Fredrik Reinfeldt i en intervju med TT förklarade att arbetslösheten var låg hos ”etniska svenskar” stormade debatten.

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet, sa statsministern.

Kritiker menade att han pekat ut invandrare som en problemgrupp och orsaken till att Sverige har hög arbetslöshet.

– Han spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till Sverige än vad andra har, sa Fredrick Federley, (C) till Aftonbladet.

I SVT:s ”Agenda” fick Reinfeldt svara på frågor veckans debatt.

– Den som blundar ser inte problem, sa han i sitt försvar.

Diskussionen har handlat om begreppet snarare än problemet, men problemet är det statsministern helst talar om. När Aftonbladet efter programmet frågar vad han egentligen menade med ”etniska svenskar” svarar statsministern:

– Ja fast jag är mer intresserad av att diskutera samhällsproblemet, det är det jag försöker lösa. Man kan beskriva det med många olika ord, problemet är att inget av orden täcker hela samhällsproblemet, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Statsministern fick vidare förklara att arbetslösheten ser annorlunda ut än den gjorde 2006 när Moderaterna i valrörelsen hävdade att Sverige hade ”massarbetslöshet”, ett begrepp som Socialdemokraterna nu har tagit över.

Har vi massarbetslöshet i Sverige?

– Nej, min poäng var att massarbetslöshet, om man lyssnar på det ordet, då måste det innebära att vi har arbetslöshet överallt i Sverige i alla åldrar och alla kategorier. Det menar jag att det inte är en riktig beskrivning.

– Det skiljer sig från 2006 därför att då menade ju vi att vi hade ett utanförskap. Stora grupper som var i arbetsför ålder men som inte var i arbetet men som heller inte beskrevs som arbetslösa.

Färre döljs i arbetsåtgärder nu, menar Reinfeldt och säger att det fanns 550 000 förtidspensionärer när han tog över som statsminister.

– Nu är de nere i 400 000, det har alltså skett en förändring av Sverige, utanförskapet har minskat. Då tycker inte jag att det är korrekt att massarbetslöshet, det är inte ett problem överallt på samma sätt, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Hur ser utanförskapet ut i dag?

– Ja det är fortsatt så att det finns en utmaning här, vi har 400 000 förtidspensionärer kvar och vi har fortsatt en grupp av sjukskrivna. De är färre i dag och i stället så synliggör vi väldigt mycket av utmaningarna på arbetsmarknaden, för nu är det fler, arbetsutbudet som det heter har vuxit. Fler försöker få jobb, så att vi har börjat att förändra det men det kommer kräva många år ytterligare av ansträngningar för att ytterligare dämpa det, säger statsministern.