10 vanliga program – som skadar din dator

Uppdaterad 2013-10-17 | Publicerad 2013-10-09

Firefox och Adobe Flash kan vara tickande virusbomber – om du inte uppdaterar dem

Java Update, Adobe Flash och Firefox – kända datorprogram från pålitliga källor som de flesta vågar installera utan att blinka.

Ändå är just dessa program ett av de allra största farorna för din dators säkerhet.

– 80 procent av alla hot sprids via dessa typer av tredjepartsprogram, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på företaget F-Secure.

Johan Jarl Säkerhetsexpert på företaget F-Secure

En sak är viktig att göra klar direkt: Det är varken Java Update eller Adobe Flash i sig, eller företagen bakom dem, som hotar eller skadar din dator.

Det som däremot är ett enormt hot är att många installerar den här typen av program på sin dator, men sen inte installerar uppdateringarna.

När ett mjukvaruföretag släpper en säkerhetsuppdatering är det väldigt viktigt att du snabbt uppdaterar din dator. Hackare analyserar nämligen snabbt säkerhetshålet som ska täppas till med uppdateringen och inom ett par dagar brukar skadlig kod spridas.

"Kritisk del i säkerhetsarbetet"

– Windows Update tar inte de här uppdateringarna så man måste göra det själv. Och missar man att uppdatera är sårbarheten hög, säger säkerhetsexperten Johan Jarl.

Enligt den statistik som F-Secure tagit fram är Java, Microsoft technologies, Adobe Flash Player, Firefox och Open Office de program som oftast lämnas ouppdaterade.

Och andelen datorer i fara är skrämmande. Upp till 87 procent saknar kritiska mjukvarouppdateringar vilket är allvarligt eftersom 80 procent av alla hot, som exempelvis virus och malware, sprids genom dessa tredjepartsprogram. 

– Det är oroande att siffrorna är så höga och det tyder på att många företag inte förstår att uppdaterad mjukvara är en kritisk del i säkerhetsarbetet, säger Johan Jarl.

Ett bra exempel på vad som kan hända om man skippar uppdateringarna är "Red October", ett av den senaste tidens mest uppmärksammade virus, som stal värdefull information från både myndigheter och forskningsinstitut. "Red October" utnyttjade gamla versioner av Microsoft Word, Excel och Java. Med uppdaterad programvara hade inte detta intrång kunnat ske.

Följ ämnen i artikeln