Pappa förnekar mord på bebis

Uppdaterad 2013-08-15 | Publicerad 2013-08-13

”Han mår fruktansvärt dåligt”

Den 27-årige pappan nekar till att ha dödat sin bebis.

Barnet ska ha dött av naturliga orsaker.

– Han har svårt att föra ett samtal och bryter hela tiden samman, säger försvarsadvokaten Björn Sandin.

En 27-årig flerbarnsfar anhölls under måndagen misstänkt för mord på sitt spädbarn. Vid halv niotiden på morgonen samma dag larmade mannen själv räddningstjänsten om att något var fel med bebisen. Först betraktades ärendet som ett sjukdoms- eller olycksfall. Men när polisen kom till platsen fann man ett dött spädbarn. Polisen ansåg att det fanns vissa omständigheter som gjorde att man inte kunde utesluta brott och grep 27-åringen. Han är nu på sannolika skäl misstänkt för mord på sitt eget barn.

– Det här är en familjetragedi. Det är ingen galning som springer omkring i området och dödar barn. Visar det sig vara mord är det en oerhörd tragedi, säger Jesper Nordin, utredningsledare på polisen i Södertörn.

27-åringen bryter ihop

Mannens advokat, Björn Sandin, berättar att 27-åringen mår mycket dåligt. Björn Sandin träffade honom för första gången under tisdagseftermiddagen och det var ett känslosamt möte.

– Han är oerhört ledsen. Han har svårt att föra ett samtal och bryter hela tiden samman, säger Björn Sandin.

27-åringen förnekar att han har gjort något brottsligt i samband med barnets död. Enligt advokaten beror mannens mentala kollaps under vistelsen i polisarresten helt enkelt på sorg.

– För honom är det en fruktansvärd tragedi förlora ett barn och samtidigt vara misstänkt för att ha dödat sitt barn, säger Björn Sandin.

Grannar är chockade

Boende i området är chockade efter dödsfallet. Flera grannar berättar för Aftonbladet att familjen inte brukar ha så mycket kontakt med andra. Att de mest håller sig för sig själva.

– Jag har hört föräldrarna tjafsa någon gång ute. Det är allt, säger en granne som bott i länge i området.

Bekanta till familjen som Aftonbladet talat med tror att inte att pappan mördat barnet. De menar i stället att det kan röra sig om plötslig spädbarnsdöd.

Har erbjudits hjälp

Mamman och resten av barnen ska i går ha befunnit sig hos en släkting. Mamman har enligt utredningsledare Jesper Nordin erbjudits krisstöd och annat boende, men tackat nej. Åklagare Tanja Johansson är mycket förtegen om fallet och vill inte kommentera på vilka grunder 27-åringen är anhållen.

– Jag vill inte gå in på alls hur det kan ha gått till eller varför. Jag kan inte gå in på innehållet i utredningen, säger Tanja Johansson.

Bebisen ska obduceras

27-åringen skulle ha förhörts under tisdagen men det har skjutits upp till i morgon. Enligt advokat Björn Sandin beror det på att polisen inväntar resultatet från den tekniska undersökningen som man gjort i huset. Det tillsammans med en obduktion av barnet, kan ge mer klarhet i hur barnet avlidit.

– Förhoppnings kommer barnet obduceras i morgon, onsdag. Då kommer vi även analysera den tekniska undersökningen av huset, säger Benita Nilsson, informationsansvarig på polisen i Södertörn.