Palmevittne om Arlandamannen: Är något med honom

Publicerad 2015-04-22

Ulla Strömbeck-Larsson vittnade om mystiska män med walkie-talkie utanför Olof Palmes bostad timmar innan mordet.

Nu tycker hon sig känna igen Arlandamannen.

– Det är något med honom, säger hon.

Ulla Strömbeck-Larsson lämnade sitt uppmärksammade vittnesmål om män med walkie-talkies till polisen redan några dagar efter Palmemordet.

Iakttagelserna har under årens lopp tagits som intäkt för att Olof Palme kan ha varit övervakad på vägen till biografen Grand på Sveavägen i Stockholm.

Än i dag uppges männen inte vara identifierade av polisen.

Hade öronproppar

Det var vid 20.30-tiden på mordkvällen - samma tidsspann som när makarna Palme lämnade sitt hem för att gå på bio - som Ulla Strömbeck-Larsson stannade till i Gamla stan. Hon var på väg hem från sitt försäljararbete på Svenska Dagbladet för att hämta en lönecheck på ett hotell där hon arbetade extra.

Men på t-baneperrongen, berättar hon i förhöret, stod en man som hade proppar i öronen och ett spröt som stack upp ur rocken. Han ska ha stått vänd mot Riddarfjärden och pratat i en lur med vita knappar. Mannen beskriver hon som 45-50 år gammal, 180 centimeter lång, med något tunt bakåtkammat hår och iklädd grå rock med skärp. Mannen ska ha dessutom ha påmint henne om Glenn Miller till utseendet.

"Såg vad jag såg"

En bit upp i Gamla stan - med uppsikt över t-banenenedgången - observerade hon en man på Schönfeldts gränd som talade i en walkie-talkie. Enligt Ulla Strömbeck-Larssons vittnesuppgifter ska mannen ha varit av samma längd och ålder som den andre mannen, men något kraftigare och ha burit en mörk jacka som gick en bit ner på låren.

När Aftonbladet träffar Ulla Strömbeck-Larsson, 80, på ett äldreboende i Nacka är hon tydlig med att hon fortfarande står fast vid sitt snart 30 år gamla vittnesmål.

– Jag såg vad jag såg. Det var i Gamla stan som jag fick se en kille som gick och pratade i en walkie-talkie. Mobiltelefoner fanns ju knappt på den tiden så det minns jag tammetusan, säger hon.

Ulla Strömbeck-Larsson säger att hon inte varit i kontakt med polisen efter att hon lämnat sitt sista vittnesmål till polisen några år efter mordet. Och sina observationer har hon heller inte funderat över under åren som gått sedan dess.

– Jag går inte och grubblar.

"Kan vara han"

När Aftonbladet visar upp den nu uppmärksammade bilden från Arlanda dagen efter mordet granskar hon fotot en längre stund.

Sedan avfärdar hon mannen i röd keps. Men hon dröjer sig kvar vid mannen med blå keps - den man som flera personer pekat ut som den ökände sydafrikanske torpeden Eugene de Kock trots att han själv hävdar att han aldrig satt sin fot i Sverige.

– Det är något med honom, säger hon.

Tror du att det kan vara mannen du såg i Gamla stan?

– Ja, det kan vara han. Mannen på bilden är smal, han är lång, han har inte ett alldagligt utseende. Det var samma sak med han som jag såg. Han såg udda ut på något sätt, säger Ulla Strömbeck-Larsson.

Palmegruppens chef Hans Melander vill inte lämna några kommentarer om vilka åtgärder som vidtas för att kunna identifiera de två männen på filmen.

– Vi jobbar med det här ärendet men exakt vad vi gör och inte gör vill jag inte gå in på. Männen är fortfarande oidentifierade och vi är intresserade av att få deras identiteter, säger Hans Melander.