Stort oljeutsläpp i Mexikanska golfen efter Ida

TT TT-Reuters

Publicerad 2021-09-05

Ett oljeutsläpp har upptäcks i Mexikanska golfen söder om den amerikanska delstaten Louisiana, där orkanen Ida orsakat stora skador. Dykare söker nu under ytan efter källan.

Den amerikanska kustbevakningen har skickat ut personal för att sanera ett stort utsläpp från en olje- och gaskälla under havsbotten.

Utsläppet har lokaliserats till en plats tre kilometer ut i havet från Port Fourchon, rakt söder om New Orleans i Louisiana, enligt al Jazeera. Läckaget uppges fortfarande pågå.

En talesperson för kustbevakningen säger på lördagen att man satt in avgränsande åtgärder för att förhindra att oljan sprids över större områden. På plats finns också fartyg som ska rensa upp olja. Hittills har de fått upp blygsamma 160 liter.

Företag nekar

Kustbevakningens talesperson säger att utsläppet består av råolja och kommer från en oljeledning i Bay Marchand i området Port Fourchon. Ledningen ska tillhöra företaget Talos Energy. De har i sin tur tagit in hjälp med sanering – trots att de inte anser sig ansvariga för oljan som läckt ut, enligt nyhetsbyrån AP.

Dykare jobbar med att lokalisera den exakta källan till läckaget.

Hur stort utsläppet är har inte heller klarlagts. AP har analyserat satelitbilder och sett att oljan rört sig 19 kilometer österut längs kusten, men den har inte nått land.

Det pågående utsläppet är ett av flera miljöhot orsakade av orkanen Ida som myndigheterna just nu arbetar mot.

Fler läckor

Tidigare i veckan skickade den amerikanska miljöskyddsmydigheten upp flygplan och upptäckte då utsläpp från ett raffinaderi i området.

Det har gått en vecka sedan Louisiana drabbades av Ida, en kategori 4-orkan klassad som en av de kraftigaste som någonsin upplevts i kustområdet.

För 11 år sedan inträffade den största oljeläckan i USA:s historia utanför New Orleans i Mexikanska golfen, då en explosion inträffade på oljeriggen Deep Water Horizon, som sedan sjönk.

Stora mängder olja läckte då ut i havet.

Följ ämnen i artikeln