Han hämnades – in i det sista

Santorum vägrade stödja Romney i avskedet

Rick Santorum gav i praktiken bort presidentnomineringen till sin huvudrival.

Men han hämnades in i det sista. I sitt avskedstal gav han i n t e Mitt Romney sitt stöd.

Han nämnde honom inte ens vid namn.

Santorum gav inga klara svar om varför han hoppar av striden om president­nomineringen. Men under helgen togs hans treåriga dotter Bella, som har en sällsynt och livs­hotande genetisk sjukdom, in på sjukhus. Det är andra gången det händer under kampanjen.

Förmodligen är dotterns sjukdom en bidragande orsak. Liksom det faktum att Mitt Romney tog storsegrar i tre delstater i förra veckan. Han har vunnit mer än dubbelt så många delegat­röster som sin superkonservative motståndare.

Santorum insåg det oundvikliga. Att han aldrig skulle komma ikapp.

Kanske fick han också en och annan vink från partietablissemanget som anser att en utdragen nomineringsprocess minskar chanserna att slå Barack Obama i november.

När en kandidat hoppar av är det vanligt att de uppmanar sina anhängare att ge sitt stöd åt ­någon annan av kandidaterna. Det naturliga för Santorum hade varit att ge sitt stöd åt den enda kvarvarande som har en chans att vinna nomineringen, Mitt Romney.

Santorum berörde inte frågan med ett ord.

Uppenbarligen har han inga förhoppningar om att Romney ska välja honom som vice presidentkandidat.

Stämningen mellan de två har varit hätsk under kampanjen och ideologiskt står de långt ifrån varandra. Men Santorum är ung i sammanhanget. Han kan mycket väl komma till­baka som kandidat om fyra ­eller åtta år.

Nu väntar alla på ­nästa avhopp. Newt Gingrichs kampanj dras med stora skulder. Ron Paul har inte vunnit en enda delstat.

Primärvals­cirkusen drar vidare men det finns inte längre något allvarligt hot mot Romneys nominering. Även om det kommer att ta minst en månad till kommer han att ­komma upp i de 1 144 delegat­röster som krävs för att vara ­säker på nominering-en.

Men Romneys huvudproblem kvarstår. Han blir republikanernas presidentkandidat bara därför att startfältet i år varit oerhört svagt. De flesta konservativa väljare ­hade helst sett någon annan; ”anybody but Romney”.

Ingen bra utgångspunkt för att slå en sittande president.