Hans plan – spionera

Publicerad 2012-04-14

Så ska Barack Obama krossa Syriens diktator

hemligt stödpaket USA:s president Barack Obama skrev under för ett stödpaket till oppositionen i Syrien värd minst 81 miljoner kronor redan i förra veckan, enligt nya uppgifter.

Syriens diktator Bashar al-Assad ska fällas – med amerikansk spionutrustning.

Nu avslöjas delar av president Obamas ­hemliga plan.

– Det ska påskynda ­Assads fall, säger en källa till AP.

Protester i Homs mot Syriens diktator Bashar al-Assad.

En bräcklig vapenvila har infunnit sig i Syrien efter över ett år med våldsamma konflikter mellan president Bashar al-Assads regimstyrkor och rebellerna. I går rapporterades sex dödsfall när första steget i fredsplanen delvis genomförts.

Samtidigt demonstrerade tiotusentals Assad-motståndare på gatorna medan regimstyrkor slog tillbaka med bland annat tårgas.

Men USA:s president Barack Obama vill att Assad ska falla - och det ”hastigt” uppger källor till AP.

”Icke-dödlig”

I går kom uppgifter om att Obama redan i förra veckan skrev under ett stödpaket till oppositionen som innebär att de ska få amerikansk ”icke-dödlig” utrustning värd minst 81 miljoner kronor, skriver AP.

Enligt anonyma amerikanska myndighetskällor kan det betyda bland annat sim-kort, skottsäkra västar och mörkerkikare. Exakt vilken utrustning eller vilket stöd ”icke-våldsamma” oppositionsmedlemmar ska få vill källan inte avslöja och hänvisar till att det kan utsätta Assad-motståndare för fara, skriver AP.

Kommunikation

Största delen av stödet ska dock bestå av medicin och kommunikationsutrustning.

Obamas administration misstänker att Syriens styrande med hjälp av Iran ­aktivt stör privat kommunikation i landet och vill hjälpa oppositionen, som man redan tidigare gjort, att ­organisera sig och kommunicera. Allt för att förberedda för övergången efter ­al-Assad och kunna undvika regimattacker.

USA anser att stödet är kritiskt för att ”påskynda Assads fall och pressa på mot en stabil och demokratisk övergång” i Syrien, uppger en officiell källa till AP.