Struntade i haveri – två personer dog

Publicerad 2012-04-20

Adrian Vasquez och hans två vänner fiskade utanför Panamas kust när motorn plötsligt lade av.

En förbipasserande lyxkryssare ignorerade ropen på hjälp.

Två veckor senare räddades Adrian Vasquez – men för vännerna kom hjälpen för sent.

Den 24 februari åkte Adrian Vasquez och hans vänner på en fisketur utanför Panamas kust. När de var nöjda med dagens fångst vände de tillbaka mot land, men då lade plötsligt båtens motor av. De tre männen drev runt till havs, utan möjlighet att ta sig i land.

Viftade efter hjälp

På morgonen 10 mars upptäckte Vasquez ett skepp. Han hoppade upp och ner i båten samtidigt som han viftade med en röd tröja för att få hjälp. Hans döende vän lyckades uppbringa krafter för att hjälpa till med viftandet.

– Vi var lyckliga, vi trodde de skulle hämta oss, berättar Adrian Vasquez för nyhetsbyrån AP.

Men fartyget vände aldrig för att plocka upp männen.

Samtidigt, ombord på lyxkryssaren Star Princess, upptäckte fågelskådare viftande män i en motorbåt. De larmade personal på fartyget, men ingenting hände och fartyget seglade vidare. En av fågelskådarna valde att mejla USA:s kustbevakning och berätta om vad hon sett och hoppades att någon skulle hjälpa männen.

"Känner ursinne"

Det är inte klarlagt om det var Star Princess som körde förbi männen, rapporterar AP. Men oavsett vilket dröjde det ytterligare två veckor innan männen hittades utanför Ecuadors kust. Då hade Adrian Vasquez två vänner dött i hettan.

– Jag känner fortfarande ursinne när jag tänker tillbaka, säger Vasquez till AP.

De bilder som fågelskådarna tagit av männen till havs har visats upp för Vasquez, som är övertygad om att det är han och vännerna som syns på fotografierna. Kryssningsfartyget Princess Cruises utreder nu fallet, rapporterar AP.