Bortförda – vid gränsen

Publicerad 2013-11-26

Svenska journalisterna stoppades på väg ut ur Syrien - är saknade sedan i lördags

De två journalisterna var på väg att lämna Syrien när de stoppades nära gränsen.

Fotografen Niclas ­Hammarström och reportern Magnus Falkehed ­fördes bort av okända ­personer och är nu försvunna.

- Jag har fått återkoppling varannan dag men i söndags hörde de inte av sig, säger Niclas Hammarströms sambo Anna.

De två prisbelönta frilansjournalisterna reste till Syrien via Libanon i söndags förra veckan. Planen var att arbeta i Syrien i en veckas tid. Båda har mångårig erfarenhet av utlandsuppdrag för en lång rad tidningar.

- Vi gick igenom en del innan han åkte, mest pratade vi om att det var väldigt oroligt där, säger Anna.

Niclas Hammarström, som är frilans och mång­årig medarbetare på Aftonbladet, är knuten till bildbyrån Kontinent men var inte i Syrien på deras uppdrag.

- Vi har inte skickat dem på något uppdrag, däremot har vi en överenskommelse om att vara deras kontakt i Sverige om något skulle hända, säger Fredric Alm på Kontinent.

Kontinent höll i sin tur kontakt med de anhöriga.

Men sedan i fredags har Niclas Hammarströms sambo inte fått något meddelande från Syrien via Kontinent:

- Jag har fått återkoppling varannan dag men i söndags hörde de inte av sig. I stället ringde de mig i natt efter att de hade fått den här informationen. De hade blivit oroliga när de inte fått kontakt i söndags som det var bestämt, säger Anna.

Förloppet är oklart

I lördags vid 11-tiden var de två svenska journalisterna på väg i bil mot den libanesiska gränsen.

Då stoppades de av okända personer som förde bort dem.

Hur överfallet gick till är fortfarande mycket oklart men de två journalisterna ska inte ha skadats.

- Vad vi vet var de oskadda när de sågs sist, säger Fredric Alm på bildbyrån Kontinent.

UD har extremt knapphändiga uppgifter kring bortförandet och sent i natt hade inga nya uppgifter tillkommit i ärendet.

- Vi vet inte vilka som har gjort det här. De enda vi vet är att de inte har följt med frivilligt, säger Lena Tranberg på UD press.

Ambassaden utreder

Händelsen utreds nu av Sveriges Syrienambassad som för närvarande är placerad i Beirut, Libanon. ­Enligt ambassadören Niklas Kebbon har kontakter på ”flera olika nivåer” tagits under gårdagen.

- Vi försöker framför allt skaffa information om vem som har tagit dem. Vi har slängt ut trådar åt alla möjliga kontakter i Syrien för att se om vi kan få reda på mer. Men läget just nu i Syrien är inte så lätt. Det är många olika grupper och miliser på marken, säger Niklas Kebbon.

För de anhöriga till de två journalisterna är situationen mycket svår.

’Upprörda och oroliga’

Fotografen Nikolai Jakobsen har arbetat i många år tillsammans med reportern Magnus Falkehed. Före resan hade han kontakt med sin kollega som berättade att han skulle göra flera ­reportage i landet.

- Magnus familj är väldigt upprörda och oroliga, speciellt över ovissheten, säger han.

Också Niclas Hammarströms anhöriga lider av ovissheten.

- Det jobbiga är att man inte får någon mer information. Det är jättetufft och väldigt känslomässigt. Jag visste att det inte var säkert att åka dit men det kom ­ändå som en chock, säger sambon Anna.

Krisen i Syrien började efter Arabiska våren

Mars 2011: Demonstrationer ­arrangerades runt om i Syrien som en del av den Arabiska våren. Regimstyrkorna öppnade eld mot demonstranterna i Darnaa i södra Syrien. Flera demonstranter dog och protesterna spreds. Regimen gav löften om flera reformer, bland annat höjda ­löner och frihet att starta politiska partier, för att få protesterna att avta­.

Maj: Stridsvagnar rullade in i flera syriska städer. Aktivisterna talade om 700 döda. EU och USA skärpte sanktionerna mot Syrien.

Juni: Desertörer från regimstyrkorna uppmärksammade våld- täkter och mord på demonstranter.

Oktober: ­Ryssland och Kina blockerade en FN-resolution om Syrien i FN:s säkerhetsråd.

November: Soldater från Free ­Syrian ­Army attackerade en militärförläggning i huvud­staden Damaskus. Deser­törer ­anslöt till rebellgrupperna och konflikten beskrivs nu som ett inbördeskrig.

December: På initiativ av Arabförbundet släppte regimen in krigsobservatörer i landet. De fick lämna i januari på grund av upptrappat våld.

Februari 2012: Kina och Ryssland stoppade med sin vetorätt FN:s ­säkerhetsråds resolution som krävde att ­al-Assad lämnar ifrån sig makten.

Mars: FN:s säkerhetsråd enades om en icke­bindande fredsplan för Syrien men våldet fort­satte.