Ny mätning: Gapet mellan blocken växer

Publicerad 2014-04-07

Fredrik Reinfeldt och hans moderater laddade för valvinst i helgen.

Nu kommer baksmällan – i den senaste mätningen växer avståndet mellan ­Alliansen och den röd­gröna oppositionen.

Under mandatperioden har gapet aldrig varit ­större, enligt nya Aftonbladet/United minds.

Talet - en fingervisningReinfeldt och hans parti har tusen anledningar att slåss för att behålla makten och det visade han under sitt tal. En av anledningarna är Anders Borg, en annan Carl Bildt. Går inte Alliansen segrande ur valet kommer de att tappa sina mest färgstarka och populära företrädare - och även Reinfeldt lär byta jobb.

På partiets Sverigemöte talade statsminister Fredrik Reinfeldt i förrgår inför 2 800 moderater om hur ­valet i höst ska vinnas.

Men den nya mätningen från Aftonbladet/United minds visar att uppgiften blir svår.

Hans regering fortsätter nämligen att tappa mark drygt fem månader före ­valet.

Största gapet

Regeringspartierna har i dag stöd av 36,6 procent av väljarna, medan de röd­gröna partierna samlar 49,9 procent. Om det vore val

i dag skulle S-ledaren Stefan Löfven ha möjlighet att ­bilda en majoritetsregering med V och MP.

Gapet mellan regeringen och de rödgröna, 13,3 procent, är det största som uppmätts i mätningarna under den här mandatperioden.

– Det är inte avgjort ännu, men tiden börjar rinna ut. Regeringen låg under vid samma tidpunkt inför förra valet också men skillnaden då var mycket mindre, säger opinionsanalytikern Felix Åberg på United minds.

Han menar dock att det finns saker som talar för att läget mellan blocken kommer jämnas när valet närmar sig, bland annat den stora andelen osäkra väljare.

I mätningen får M stöd av 22,4 procent, vilket är långt under valresultatet från 2010. Enligt Felix Åberg är ­deras problem, precis som för övriga regeringspartier, att väljarna prioriterar ­andra frågor än vad partierna vill.

– Det är fortfarande skolfrågan som biter sig fast och där har väljarna ett större förtroende för oppositionen. Regeringen vill att valet ska handla om ekonomi och regeringsduglighet.

”Alla behövs”

Enligt M:s partisekreterare Kent Persson visar mätningen att hans parti har mer kvar att göra.

– Men jag är alldeles övertygad om att efter den här helgens Sverigemöte, där vi laddat upp och taggat i gång valrörelsen, så har vi en god möjlighet att hämta hem det.

Han menar att moderater i hela landet nu behövs i kampen om det ska gå ­vägen.

– Det som är viktigast för oss nu är att hålla energin uppe, vi ska genomföra de samtal med väljarna vi sagt att vi ska göra. Sedan gäller det att ha tålamod, vi ska ­vara bäst när det gäller och det är inte nu.

SD tredje största

Socialdemokraterna får stöd av 33,4 procent i mätningen, vilket ligger under partiets mål om att nå 35 procent i valet. Partisekreteraren Carin Jämtin är inte nöjd med siffran för S.

– Vi måste ut och fortsätta att prata om skolan, jobben och välfärden. Sedan måste vi berätta om regeringens brist på idéer inför nästa mandatperiod, säger hon.

Jämtin säger också att det är långt till valet och många osäkra väljare.

– Många av dem kommer gå och rösta, så de kan avgöra, säger hon.

– Och om man lägger på SD:s siffror på Alliansens, även om de inte förhandlar med varandra, är det inte så jättestor skillnad. Regeringen har ju verkligen stött sig på dem i princip alla block­skiljande voteringar i riksdagen.

KD hamnar återigen under spärren i till riksdagen i mätningen. MP tappar mark medan SD går framåt och nu är tredje största parti.

Fotnot: Här kan du läsa rådata för undersökningen

Följ ämnen i artikeln