Uppgifter: Greps med automatvapen i taxi efter mordet

Publicerad 2023-10-13

Efter dubbelmordet i Tullinge flydde den tungt beväpnade tonåringen i taxi – som beställts från Turkiet, enligt Aftonbladets uppgifter.

Även taxichauffören togs av polisen.

– Två är anhållna, delgivna misstanke för mord, säger åklagare Helena Nordstrand.

Senare under fredagen släpptes en av de två misstänkta personerna.

Natten till fredag sköts två kvinnor till döds i Tullinge söder om Stockholm.

Gärningsmannen ska ha trängt sig in i villan och skjutit kvinnorna till döds, samtidigt befann sig barn i bostaden. På adressen bor även en känd svensk artist.

Flydde i taxi

Kort efter skjutningen greps den misstänkta 16-åringen i Huddinge, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Han ska ha flytt brottsplatsen i en taxi som stoppades av polisen. 16-åringen ska då ha försökt springa från platsen men greps. I bilen fanns ett automatvapen. På den gripne 16-åringen hittades ett magasin. Även taxichauffören greps av polisen.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare ska taxin ha beställts från Turkiet och 16-åringen ska ha hämtats upp nära adressen för skjutningen.

– Två personer har gripits, de är misstänkta för mord, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på polisen.

Polisen bekräftar att man har genomfört en insats i Huddinge och att två personer gripits, men man vill inte kommentera om det är kopplat till morden i Tullinge.

Senare under fredagen anhölls de två personerna även av åklagare.

– De är anhållna, delgivna misstanke för mord, säger åklagare Helena Nordstrand.

En av personerna har därefter släppts. Brottsmisstankarna kvarstår men de har försvagats, meddelar åklagaren i ett pressmeddelande.

Vittnen till händelsen uppger för Aftonbladet att det var en stor polisinsats med både bilar, hundar och helikopter.

Senare under fredagen bekräftade rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande att de två misstänkta gärningsmännen greps i samband med en fordonskontroll.

Stor osäkerhet kring ”allianser”

En av polisens första teorier var imorse enligt uppgifter till Aftonbladet att nattens skjutning i Tullinge kan vara en hämnd för gårdagens skjutning i Västberga där en person dog och två personer fördes till sjukhus. Även vid den skjutningen tog gärningspersonen sig in i villan och avlossade skott.

– Ena dagen tar man en från Abdo, andra en från Majid, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

På adressen i Tullinge finns anhöriga till en person som har koppling till Rawa Majid. Personen avtjänar just nu ett fängelsestraff för grova brott och knyts till Zeronätverket.

Samtidigt råder just nu stor osäkerhet kring vilka delar av Zeronätverket som är allierade med Ismail Abdo.

”Löper risk att bli utnyttjad”

Polisen säger att myndigheten håller på och försöker reda ut frågetecknen kring just det, samtidigt som Aftonbladets uppgiftslämnare menar att hela nätverket från Jordbro står vid Abdos sida.

Den gripne 16-åringen ska tidigare ha varit placerad på ett SiS-hem. Han omhändertogs med stöd av LVU och beskrivs i domen ha ”trots sin låga ålder en gedigen bakgrund inom kriminalitet och våld”.

Enligt domen rör han sig i kriminella kretar och förekommer i flera ärenden hos polisen. 16-åringen beskrivs även vara ”lättpåverkad och löper risk att bli utnyttjad i det sammanhang han befinner sig i.”, skriver förvaltningsrätten i domen.