Norsk snösmocka på väg mot Sverige

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-03-26

Gardermoen har stängt. I Sverige väntas femton centimeter snö

I Norge är snökaoset ett faktum.

I Oslo stoppar ett bussbolag all sin busstrafik och flygplatsen Gardermoen har stoppat flygtrafiken de närmaste timmarna på grund av ovädret, rapporterar VG.

Senare idag väntas snösmockan slå till mot Sverige.

Det kan komma uppemot femton centimeter snö i Västra Götaland, Värmland, Dalarna, Jämtland, Västernorrlands län och inre Gävleborgs län, säger SMHI:s meterolog Emil Björck till Aftonbladet.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning som innebär "väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner".

Tidigare trodde man att även Göteborg skulle få stora mängder snö, men enligt Emil Björck, kan göteborgarna andas ut.

– Prognosen har ändrats, för dem blir det ingen snö. Det börjar snöa längre norrut istället.

Snökaos i Norge

Emil Björck berättar att det under natten redan har fallit en hel del snö i Dalsland, Bohuslän och Värmland

– I Ed i Dalsland föll det tio centimeter snö.

I Norge har det uppstått kaos i samband med snöovädret. Flygplatsen Gardemoen har tvingats stänga för flygtrafiken och bussar har blivit stående. VG rapporterar att bussbolaget Ruter hänvisar till stora snömängder och extremt hala vägar.

– Flygsäkerheten kommer först och det kommer så mycket snö att det inte längre är försvarligt att ta emot flyg här, säger Joachim W. Andersen, pressansvarig vid flygplatsen, till VG.

Det vi svenskar främst kan räkna med, är enligt Emil Björck trafikproblem.

– Det kan bli så att det snöar så pass kraftigt att man inte hinner få undan snön. Det kan bli besvärligt att köra bil i och även att gå i.

Halka och snömodd

Han säger också att det finns förutsättningar för halka.

– I södra Norrland längs kustbandet har man barmark. När det nu faller snö där, kan det bli en del modd och halka då temperaturen ligger omkring noll.

Det verkar dock som om Norge har fått ta värsta snösmockan.

– Jag har faktiskt inte kollat på den sidan av gränsen men det låter ju som om de har haft en hel del bekymmer där, konstaterar Emil Björck.

Följ ämnen i artikeln