Koranbrännaren om sitt SD-medlemskap: ”Vill kandidera till riksdagen”

Publicerad 2023-07-05

På kort tid har koranbrännaren Salwan Momika gjort sig ett namn i Sverige och stora delar av den muslimska världen.

I framtiden vill han sitta i riksdagen för Sverigedemokraterna.

– Det är det enda partiet som försvarar Sverige och svenska värderingar, säger han.

Salwan Momika ska inte bränna fler koraner nu, uppgav han i en intervju med Aftonbladet nyligen.

I stället hoppas han kunna ge sig in i politiken.

Och partiet som gäller då är regeringens stödparti Sverigedemokraterna.

– Jag tillhör partiet och blev medlem för ett år sedan. Jag är stolt över partiet som är det enda som försvarar Sverige och svenska värderingar, säger Momika.

Han fortsätter:

–  Men mitt agerande för min frihet och min demonstration representerar inte det parti som jag tillhör, säger Salwan Momika och syftar på förra veckans mycket uppmärksammade koranbränning.

Vill kandidera till riksdagen

På sociala medier har han tidigare uttryckt sympatier för Sverigedemokraterna, och han har i filmer tackat Richard Jomshof, orförande i justitieutskottet, som flera gånger ryckt ut i försvar till koranbränningen.

I en intervju med Aftonbladet ville Jomshof se fler liknande yttranden av yttrandefrihet och menade att kritiken kom från islamistiska diktaturer.

Salwan Momika hoppas att han kan bli kollega med Richard Jomshof och övriga SD-riksdagsmän.

– Jag funderar på att i framtiden kandidera till Sveriges riksdag med SD-partiet och bjuda in alla svenskar att gå med i SD-partiet om de vill bevara svenska lagar och värderingar, säger han.

Salwan Momika.

Inte aktiv medlem

Ännu verkar han dock inte ha varit särskilt aktiv som SD-medlem.

– Det är ingen person jag känner och det är ingen som varit delaktig i våra aktiviteter i partiet, säger ordföranden för SD på den ort där Salwan Momika varit skriven.

Från SD centralt vill man inte kommentera huruvida Salwan Momika är medlem, men man har konstaterat att han inte haft några förtroendeuppdrag i partiet.

– Grunden är att vi inte kommenterar enskilda medlemmar. Att bli medlem är ungefär som att teckna ett abonnemang på Netflix, vilket vem som helst kan göra. Det vi hanterar och kommenterar är personer med förtroendeuppdrag, säger SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman.

Att bränna koranen, vilket vissa menar kan försvåra Sveriges möjlighet att bli Natomedlemmar, är det något som gör att ni kan se över medlemskapet?

– Som sagt så kommenterar vi inte enskilda medlemmar, säger Oskar Cavalli-Björkman.

I förra veckan hölls protester mot Sverige i Iran. Den svenska ambassaden stormades och man tände eld på svenska flaggor i raseri för att Momika inte hindrats från att bränna koranen i Stockholm.
Victor Stenquist