57 muslimska stater kräver skydd mot skändning av koranen

Uppdaterad 2023-07-03 | Publicerad 2023-07-02

57 muslimska stater kräver att koranen ska skyddas av internationell lag.

Utspelet kommer efter att irakiern Salwan Momika brände en koran i protest utanför en moské i Stockholm i onsdags.

Att aktionen tilläts har väckt vrede i många muslimska länder.

De 57 staterna som ingår i den Islamska konferensorganisationen (IKO) vill att internationella lagar ska omfatta och förhindra alla typer av hatbrott mot religioner.

De kräver att lagarna ska skydda koranen från skändning – även i icke-muslimska länder.

– Vi måste sända ideliga påminnelser till det internationella samfundet rörande ett akut införande av en internationell lag, säger Hissein Brahi Taha, generalsekreterare för IKO, som haft ett extrainkallat möte i Jeddah i Saudiarabien under söndagen.

Salwan Momika under koranprotesten i Stockholm i onsdags.

Hissein Brahi Taha tycker att onsdagens koranbränning på Södermalm i Stockholm var en ”förkastlig handling”.

Flera länder, bland andra Irak, Kuwait, Förenade Arabemiraten och Marocko, har kallat upp svenska ambassadörer efter händelsen.

Under veckan har det varit protester mot Sverige i Iran. Den svenska ambassaden har stormats och man har tänt eld på svenska flaggor i raseri för Momika inte hindrats från att bränna koranen i Stockholm.

Ingen iransk ambassadör till Sverige

Iran, som också är medlem i IKO, meddelade tidigare idag att Iran inte kommer att skicka sin nya ambassadör Hojatullah Faghani till Sverige, rapporterar TT.

Beslutet att inte ha någon ambassadör i Sverige kommer att gälla ”tills vidare”, skriver den iranske utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian i ett inlägg på Twitter.

Hojatullah Faghani skulle ha ersatt den tidigare Ahmad Masoumifar som varit ambassadör i Sverige sedan 2020.

I ett inlägg på Twitter hänvisar Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian till onsdagens koranbränning i centrala Stockholm. Han skriver att beslutet fattats på grund av att den svenska regeringen gett tillstånd för att bränna koranen.

Relationen mellan Sverige och Iran har varit kylig ett bra tag.

Från svenskt håll bland annat på grund av Iran avrättade svenskiraniern Habib Chaab tidigare i år.

Från iranskt håll har man fördömt att den iraniern Hamid Noury dömdes till livstids fängelse för mord och brott mot folkrätten i Sverige efter en rättegång i Stockholms tingsrätt 2022. Noury ska ha begått brotten i det ökända irakiska fängelset Gohardasht i samband med avrättningarna av politiska fångar i Iran under sensommaren 1988.

Iraniern Hamid Noury dömdes till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt 2022. Bilden är från en demonstration i samband med det. Många irakier jublade när domen meddelades.

Svenska UD: Fördömer starkt

I ett mejl till SvD kommenterar Svenska Utrikesdepartementets presstjänst söndagens utspel om koranbränningen:

”Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter.”

”Uttryck för bland annat rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans har inte någon plats i Sverige eller i Europa.”

Följ ämnen i artikeln