Väljarnas dom ett år efter valet – ”Lång väg att gå”

Publicerad 2023-09-11

Ett år har gått sedan svenskarna gick till valurnorna och röstade för regeringsskifte.

På frågan hur regeringen levererat på sina vallöften blir domen hård åtminstone på en av väljarnas hjärtefrågor, visar Aftonbladet/Demoskops undersökning.

– I den här frågan så uppfattar man det fortfarande som att regeringen behöver leverera, säger Demoskops affärsområdeschef Pelle Ahlin Olofsson.

Det har varit ett händelserikt första år för Tidöpartierna i regeringsställning med en stormig Natoansökan, eskalerande gängkonflikter, höjd terrorhotnivå och en svår ekonomisk situation.

Trots det säger sig en av tre väljare fortfarande ha ett mycket eller ganska stort stöd för den nuvarande regeringen, visar Aftonbladet/Demoskops senaste väljarundersökning.

Men på frågan om man anser att regeringen är positiv för Sverige anser endast 37 procent av väljarna att det är så, medan 50 procent anser att den är negativ.

– Det är viktigt att komma ihåg att de som röstat på regeringspartierna oftast är nöjda, medan oppositionsväljarna är mer missnöjda, säger Demoskops affärsområdeschef Pelle Ahlin Olofsson.

Tidöpartierna.

Viss tveksamhet

Han menar att det därför är mer intressant att titta på hur väl väljarna, ett år efter valet, anser att Tidöpartierna har levererat på de löften man gav väljarna under valrörelsen.

Totalt anser tre av tio väljare att Tidöpartierna har levererat mycket eller ganska väl på de löften som man uppfattar att de gav innan valet. Men mer än dubbelt så stor andel – totalt 63 procent – anser att de inte har levererats så väl eller inte levererat alls.

Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och statsminister Ulf Kristersson (M) vid regeringsskiftet 2022.

– Vi ser som väntat att oppositionspartiernas väljare i högre grad anser att de inte har levererat väl på sina löften. Men även bland Tidöpartiernas väljare så är det få som anser att de har levererat mycket väl och en relativt stor andel anser även att de inte har levererat så väl eller inte alls, säger Pelle Ahlin Olofsson och fortsätter:

– Det finns därför en viss tveksamhet även bland Tidöväljarna. Samtidigt går det att argumentera för att man kan behöva hela mandatperioden på sig för att lyckas när det kommer till vallöften, om man inte sagt att det kommer att avklaras tidigare. Men oavsett så har regeringen en ganska lång väg att gå då över hälften av väljarna anser att den här regeringen är negativ för Sverige.


Så här tycker väljarna att regeringen har levererat hittills på följande områden:

Sveriges ekonomi:

– Här kommer den hårda domen och en av de största knäckfrågorna för den nuvarande regeringen. De två viktigaste väljarfrågorna just nu är lag och ordning, samt Sveriges ekonomi. På den förstnämnda anser många att de har levererat, medan 47 procent av väljarna anser att man fört Sverige i en mer negativ riktning gällande ekonomin. Bara 14 procent – och endast 1 av 3 väljare från Tidöpartierna – anser att Tidöpartierna fört Sverige i en mer positiv riktning när det kommer till Sveriges ekonomi.

– Mätningen är även gjord innan beskedet om att de stoppar indexeringen av den statliga inkomstskatten samt jobbskatteavdraget, så det är spännande att se hur det tas emot framöver.

Sänkt skatt på drivmedel:

– När det kommer till priserna på drivmedel anser de flesta väljarna, även Tidöpartiernas, att man fortfarande inte har levererat. Men med brasklappen att den här mätningen genomfördes innan regeringens besked i förra veckan om sänkt skatt på bensin och diesel. Något som troligtvis skulle gynna dem i en sådan här mätning, säger Pelle Ahlin Olofsson.

Energi och elförsörjning:

– Där anser 41 procent att regeringen har fört Sverige i en mer negativ riktning, men samtidigt är 24 procent positiva, vilket kan ha att göra med Tidöpartiernas öppning gentemot mer kärnkraft.

Lag och ordning:

– Här är det däremot väldigt tydligt att Tidöpartiernas väljare är väldigt nöjda. Det är också intressant att Centerpartiet och Socialdemokratiska väljare i högre grad anser att de inte vet om regeringen fört Sverige i en mer positiv eller negativ riktning.

– De är alltså inte positivt inställda, men samtidigt inte heller jättenegativa. Det finns även S-väljare som inte har något emot de hårdare tag som aviserats från regeringen, jämfört med V- och MP-väljare som är mer negativa till detta.

Invandring och integration:

– Här är opinionen också delad då 34 procent anser att regeringen på det här området fört Sverige i en mer positiv riktning medan 36 procent anser att den är mer negativ. Tidöpartierna tycker dock att det är väldigt positivt.

Försvar och säkerhet:

– Här anser 40 procent av väljarna att regeringen fört Sverige i en mer positiv riktning medan 19 procent inte anser det. På den här punkten är Tidöpartiväljarna väldigt nöjda och även oppositionsväljarna är inte heller jättekritiska. Det är bara bland V- och MP-väljare som det finns en majoritet som anser att Tidöpartierna fört Sverige i en mer negativ riktning.

Regeringen samlade på Harpsund den 24 augusti, 2023.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln