Lömsk blötsnö farlig för trafiken i Västsverige

Publicerad 2023-10-27

Blötsnö, regn och temperaturen nära nollan.

Vägunderlaget väster om Vänern väntas bli lömskt – speciellt för den som inte bytt till vinterdäck.

– Du kan köra flera kilometer utan att det är halt, och sedan blir plötsligt glashalt, säger Felicia Danielsson på Trafikverkets presstjänst. 

SMHI har utfärdat en gul varning i Dalsland och mellersta Bohuslän från 21.00 i kväll till lördag eftermiddag.

Området kommer få en del nederbörd, som är lite lurig. Lokala förutsättningar som avgör om det blir regn eller blötsnö.

– Det är väldigt svårtbedömt hur det kommer upplevas. Varningen gäller därför främst vägunderlaget, säger Sofia Söderberg, meteorolog.

Det ostadiga vädret i Västsverige beror på vindar från öst som drar in över Vänern, vilket gör att vädret fortsätter västerut. När temperaturen dessutom ligger runt nollan gör det kan frysa till på vissa områden, på andra kan blötsnö ligga kvar.

– Budskapet till alla som sätter sig i bilen i det här området är att ta det försiktigt och vara beredd på att det kan ta tid.

Vänta med att åka ut

Trafikverket tycker att alla i mellersta Sverige ska vara försiktiga.

– När temperaturen ligger runt nollan kan det uppstå svarthalka, en halka som inte syns, säger Felicia Danielsson på Trafikverket.

I norra Sverige där snön redan legat ett tag har många redan bytt till vinterdäck, men söderut är vinterväglaget annorlunda.

– Har man inte gjort det kanske man bör vänta med att åka ut på vägen och i stället avvakta varmare temperaturer. Sedan åker man till däckbytarfirman, säger hon.

Men den med vinterdäck kan inte heller pusta ut. Svarthalkan kan drabba en ändå, och framför allt kan den påverka bilarna omkring en.

– Det allra viktigaste är att hålla ordentligt avstånd. Personen framför dig kanske inte har vinterdäcken på, och kan få problem. Då är det viktigt att se till att ha avstånd till den bilen.

Snöblandat regn. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln