Konstrånarna kom över hemlig kundlista

Publicerad 2012-06-16

Polisen misstänker: Bukowskis kundregister på drift – konsthandlaren som rånades i Bromma fanns med där

”insåg att det var dumt gjort” Konstsamlaren i Bromma berättar i Svenska Dagbladet att han släppte in tjuvarna själv. Dagen innan rånet gav han ut portkoden när okända män frågade om den för att de ”behövde ta sig in”. Sammanlagt kom de över 13 konstverk, uppger ett vittne för tidningen. Foto

Konstrånarna i Bromma kan ha hittat sitt offer med hjälp av auktions­huset Bukowskis register.

Mannen i 60-årsåldern är en av kunderna på ­listan som enligt tips till polisen är på drift och kan finnas bland kriminella.

auktionsfirman förnekar Bukowskis säger att de inte har någon indikation på att deras kundregister skulle cirkulera bland obehöriga.

I går kväll fanns fortfarande ingen gripen för rånet mot konstsamlaren som är i 60-årsåldern. Rånarna lämnade efter sig tre tavlor, bland annat ett Carl Larsson-målning värd minst tre miljoner kronor. De ska under rånet kommit över 13 konstverk, uppger ett vittne för Svenska Dagbladet.

Konstsamlaren som bakbands och knivhotades ska inte vara fysiskt skadad ­efter rånet.

Varnade med lappar

Enligt nya uppgifter till SvD ska mannen själv ha släppt in tjuvarna.

Dagen innan rånet gav han ut portkoden när han blev uppringd av okända män som ”behövde” ta sig in.

– Jag lämnade ut den och insåg först senare att det var dumt gjort, säger mannen till tidningen.

Som Aftonbladet tidigare skrivit hade mannen satt upp en lapp i sin trappuppgång där han varnade andra för inbrott efter samtalet. Men när det ringde på ­dörren i förrgår öppnade han – och rånades.

Polisen hade tidigt flera vittnen och har fått fram en rad ledtrådar att följa upp, bland annat ganska utförliga signalement på gärningsmännen.

”God kännedom”

Som de misstänker har haft god kännedom om mannens konstsamling.

– Gärningsmännen kanske känner personen själva och vet att han har värde­föremål hemma, eller så har de hört det från andra. Men det kan förstås också vara en beställning på just konsten, det får utredningen visa, säger en källa med insyn.

Enligt Aftonbladets källor har polisen relativt nyligen fått information att ett adressregister från auktionsfirman Bukowskis cirkulerar bland obehöriga.

– Om det stämmer går ­inte att säga säkert men det finns sådana uppgifter.

Paulina Sokolow, kommunikationsansvarig vid ­Bukowskis, uppger att de ­inte har någon indikation på att någon form av register över deras kunder skulle ­vara på drift.

– Vi har kontinuerlig kontakt med polisen, rent generellt, och när vi kontaktade dem nu bekräftade de att det finns lösa ­rykten men inga belägg för att några listor är ute, dessutom finns inga sådana listor där köpare och verk sammankopplas, ­säger hon.

Kommer ni vidta några åtgärder med anledning av det som hänt?

– Nej, vi har fått information att det är lösa rykten och det känner vi oss trygga med, säger Paulina Sokolow.

De tavlor som rånarna fick med sig var samtliga målade av kända, svenska konstnärer.

– Sådana tavlor går inte att sälja på en öppen marknad, säger Kenneth Mandergrehn, polisiärt ansvarig för samordningen av kulturarvsbrott i landet.

Han tycker det verkar som om kuppen inte var särskilt välplanerad, eftersom tjuvarna dels tagit en tavla som var för stor att transportera och dels för att de slängt ifrån sig de andra längs flyktvägen.