”IS-ledare skryter om kraschen”

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-11-06

Utredningen av de svarta lådorna i det ryska planet pekar mot en bomb ombord, enligt AFP.

En anonym utredare, som den franska tevestationen France 2 talat med, säger att en explosion hörs på ljudupptagningen.

Nu säger även USA att de snappat upp meddelanden mellan IS-ledare som firat efter kraschen.

En anonym utredare säger till tevekanalen France 2 att en explosion skett på det fransktillverkade planet och att den inte varit en följd av ett motorhaveri. Ljudet ska höras på de svarta lådornas inspelning.

Även nyhetsbyrån AFP citerar en källa nära utredningen som uppger att de svarta lådorna pekar mot en attack. Flygdata och ljudupptagning ska enligt källan vara helt normalt till dess att de plötsligt upphör, något som ”starkt talar för” teorin om en bomb ombord.

Dessutom så har den amerikanska underrättelsetjänsten snappat upp meddelanden där IS-ledare har sagt att ”något stort” skulle hända i området innan flygkraschen. Man ska även ha hört hur IS-ledarna firat efter kraschen, säger en amerikansk tjänsteman till NBC, enligt TT.

”Utredningen klar”

Enligt tidningen Le Point är utredningen av de svarta lådorna redan klar.

– Det är inte en flygsäkerhetsfråga men en säkerhetsfråga, säger en expert enligt tidningen.

Utredningskommissionens preliminära slutsatser har tidigare varit att en explosion i en motor legat bakom kraschen.

Det ryska planet av typen Airbus 321 försvann 23 minuter efter att det lyft från Sharm el-Sheikh i lördags. Samtliga 224 personer ombord omkom i kraschen.

Ryssland har under dagen beslutat att stoppa alla flygningar till Egypten, något som enligt bedömare tyder på att president Putin omvärderat sin syn på olyckans orsak.