SMHI varnar för hårda vindar i västra Sverige

Uppdaterad 2015-06-02 | Publicerad 2015-06-01

Det blåste kraftigt i stora delar av Västsverige i går.

SMHI utfärdade en klass 1-varning för hårda vindbyar i Västra Götalands län och Värmland.

– Det kan leda till att träd knäcks och att lösa föremål blåser iväg, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Stora områden vid Västkusten och kring Vättern befann sig i ett riktigt blåsväder under eftermiddagen och kvällen i går. I byarna uppgick vindhastigheten till 21 meter per sekund. SMHI utfärdade en klass 1-varning för den hårda vinden. Blåsten ställde också till det för strömförsörjningen. I Värmland och i Dalarna var tusentals människor utan ström.

– Varningsområdet täcker Bohuslän, Dalsland, Värmland och norra Örebro län. Men det är också väldigt blåsigt i Dalarna och många delar av landet, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Träd har blåst ner

Den hårda vinden orsakade problem på flera håll. I Lekeberg, som ligger nära Örebro, varnade polisen för att flera träd blåst ner och låg i vägen för trafiken. Rapporter om träd som blockerar vägar kom också från Dalarna. Enligt dt.se har även ett träd blåst ner på ett hus i länet. En bit norr om Gävle orsakade ett omkullblåst träd störningar i tågtrafiken mellan Gävle och Sundsvall, rapporterar st.nu.

Även tågtrafiken i Västmanland, Dalarna och Värmland drogs med förseningar och avbrott. Enligt Trafikverkets prognos skulle felen vara avhjälpta under måndagskvällen.

Lugnare i natt

Den hårda vinden avtog under natten.

– Det kommer att fortsätta vara blåsigt under resten av dagen och inpå kvällen. Men sent i kväll eller i natt kommer vinden att börja avta, säger meteorolog Sandra Andersson.