Regeringen presenterar insatser för att bekämpa våld mot kvinnor

Publicerad 2022-11-25

343 kvinnor har sedan år 2000 dödats av en man de en gång älskade.

Men frågan fick allt annat än en stor roll i den politiska valrörelsen.

I dag presenterade den nya regeringen nya insatser för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Vi kommer att växla upp det här arbetet. Det som gjorts hittills har inte varit tillräckligt, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

När Aftonbladet i tisdag intervjuade den nye justitieministern Gunnar Strömmer om vår mångåriga granskning Dödade kvinnor, där vi räknar varje kvinna som dödas av en man de haft en relation med, kallade han frågan för en oerhört viktig sådan.

– Det är oacceptabelt att det är på det här sättet. Det finns alla skäl för politiken och för mig att fundera på om det finns fler saker vi kan göra för att vända utvecklingen, sa han.

Men trots att politiker länge talat om en nollvision när det handlar om mäns dödliga våld mot kvinnor – precis som i trafiken – fortsätter i snitt 16 kvinnor dödas varje år.

– Det finns alla skäl för politiken och för mig att fundera på om det finns fler saker vi kan göra för att vända utvecklingen, sa Gunnar Strömmer då.

”Stort samhällsproblem”

Under en pressträff på fredagen berättade justitieminister Gunnar Strömmer och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg om det de planerar göra gällande problemet mäns våld mot kvinnor.

– Det är ingen nyhet att mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Tusentals kvinnor utsätts för våld, trakasserier och sexualbrott och det får stort lidande och stora konsekvenser. Vi kommer att växla upp det här arbetet. Det som gjorts hittills har inte varit tillräckligt, säger Paulina Brandberg.

Gunnar Strömmer på pressträffen.

Elektronisk fotboja

Gunnar Strömmer säger att man tittar på straffskärpningar gällande brott mot kvinnor som har hatbrottsmotiv. Man vill även utvidga kontaktförbuden, ett förbud som förbjuder en förövare att besöka, kontakta eller följa efter den skyddade personen.

– I dag omfattar förbudet kanske en viss adress eller plats. Vi tycker att det geografiska området ska utvidgas. Att det ska kunna omfatta till och med en hel kommun, säger Strömmer.

Ytterligare ett förslag är att i större utsträckning kombinera ett kontaktförbud med elektronisk fotboja, något som i dagsläget sällan görs.

Man vill även kunna kombinera att fängelsestraff med att den dömde efter avtjänat straff får ett förbud att röra sig inom ett visst geografiskt område där den utsatta bor under en viss tid.

Paulina Brandberg på pressträffen.

Kunna häkta fler

En annan del som regeringen tittar på är att kunna häkta misstänkta förövare i större utsträckning än i dag.

– Vad gäller häktning så är det en viktig fråga på många områden men inte minst gällande detta. Möjligheterna att häkta styrs i dag av de strafftider som gäller för det aktuella brottet.

– Vissa brott som drabbar kvinnor, till exempel grov kvinnofridskränkning, omfattas i nuläget inte av den här gränsen. Då skulle man behöva sänka det ner till tolv månader. Det kommer att komma en proposition om att sänka den strafftid som gäller vilken vid det kan vara aktuellt med häktning, säger Gunnar Strömmer.

Regeringen vill även se om de så kallade oskuldskontrollerna och oskuldsintygen, där flickor och kvinnors sexualitet kontrolleras, kan göras olagliga. Socialstyrelsen har tidigare rapporterat om att antalet könsstympade kvinnor och flickor i Sverige kan uppgå till så många som 40 000.

En utredning kring hur de här unga tjejerna och kvinnors rättigheter ska stärka. Regeringen fattade igår ett beslut om att den utredning som ska göras om de så kallade oskuldskontrollerna även ska innehålla förslag på hur de ska kunna göras olagliga.

– Detta är dessvärre allt för vanligt förekommande i Sverige i dag. Det är viktigt för den här regeringen att se hur vi kan göra den här typen av handlingar olagliga, säger Strömmer.

I dag presenterade den nya regeringen nya insatser för att bekämpa våld mot kvinnor.