Mauds råd till Muharrem: ”Stå upp för dina värderingar”

Publicerad 2023-02-02

HELSINGBORG. Maud Olofsson, 67, styrde med fast hand Centerpartiet under ett decennium.

Hennes råd till nya ledaren Muharrem Demirok är att leda med hjärtat och själen – och inte gå samma väg som Centerns gamla Allianspartier.

– Jag blev mycket förvånad. Mycket förvånad. Det är inte alls den Allians som jag jobbade med, säger hon från Centerstämman i Helsingborg.

Muharrem Demirok har valts till ledare för Centerpartiet, partiet med näst flest år i svenska regeringar.

Han blir en i raden av respektingivande företrädare, däribland Torbjörn Fälldin, Gunnar Hedlund, Olof Johansson – och Maud Olofsson.

Hon minns än i dag känslan för över 20 år sedan när hon 2001 valdes till partiledare.

– Det var väldigt nervöst och stort. Jag insåg inte fullt ut vilken arbetsbörda det skulle vara och vad jag skulle få vara med om. Men jag insåg inte heller hur kul det skulle vara. Jag är väldigt tacksam för att det var så roligt, säger Maud Olofsson.

Situationen hon hade då är inte olik den Muharrem Demirok ställs inför i dag. Läget såg än mer kymigt ut för Centern då, det talades om att partiet skulle åka ur riksdagen och Maud Olofsson fick inleda ett förändrings- och förnyelsearbete – likt det Centern vill göra nu.

– Ett av de viktigaste råden jag har, som blev tydligt när man tackade av Annie nu, är att våga stå för dina värderingar, ta engagemanget du har från hjärtat och själen, det är det som håller längst.

Tidigare  Centerledaren Maud Olofsson.

”Våg av populismen stark”

Hon uppmanar Muharrem Demirok att först och främst orientera sig ordenligt i sina åsikter.

– Det han behöver göra, som jag fick göra och Annie fick göra, är att jobba igenom sina politiska ställningstaganden, se till att man blir relevant i de frågor som är viktiga för medborgarna. Att blicka tillbaka är aldrig en lösning.

Maud Olofsson var en stark och drivande kraft bakom bildandet av Alliansen, där hon sedan satt i regering under den första av de två mandatperioder som man ledde landet.

Men hon gillar inte det hon ser i dag.

– Just nu är vågen av populism stark, och det är svårt att hävda sig mot populister, som alltid har ett löfte till att ge, som de i regel aldrig behöver uppfylla. Vi kommer från ett parti och en tradition som tar våra förtroendeuppdrag på allvar, därför att det är ett förtroende. Har vi lovat någonting ska vi se till att verkställa det. Det är ju inte alla som lever efter den devisen.

– Vi ser ju över hela världen att när ytterkanter får stort utrymme hur mitten blir svag. Populismen tar överhanden, men inte bara populismen utan alla konflikter i vårt samhälle. Jag hoppas att människor inser att lösningarna inte kommer från höger- eller vänsterkanten. De finns mitt i där vi kan hitta kompromisser, säger Maud Olofsson.

Muharrem Demirok brevid Annie Lööf.

”Skärp er”

I en orolig tid vill hon se stor enighet över mitten, mellan blockgränserna och tycker att Moderaterna och Socialdemkraterna bör ta genomsamt ansvar, snarare än att söka sig vänster- och högerut.

– Skärp er, säger jag. Det är allvar nu. Jag förväntar mig av mina poltiska ledare att de ska hitta lösningar på medborgarnas problem.

Ska Centern fortsatt ha en stenhård linje mot Sverigedemokraterna?

– Jag är väldigt tydlig med hur jag ser på yttersta vänstern och yttersta högern och hur jag ser att populismen skadar vårt samhälle, det är bara så.

Följ ämnen i artikeln