S får leda färre utskott än SD

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2022-10-03

Förre kulturministern Amanda Lindh (MP) blir ordförande i kulturutskottet. Arkivbild.

Miljöpartiet kniper två ordförandeposter i riksdagens utskott.

Socialdemokraterna som är sex gånger större får bara tre ordförandeposter, en färre än SD.

På tisdag väntas valberedningen i riksdagen fastställa presidieposterna i riksdagens utskott. Men redan nu står det klart vem som får vilka poster.

Amanda Lindh (MP) blir ordförande i kulturutskottet och Emma Norhrén (MP) i miljö- och jordbruksutskottet.

Socialdemokraternas Peter Hultqvist blir ordförande i försvarsutskottet, Ida Karkiainen (S) i konstitutionsutskottet och Niklas Karlsson (S) i skatteutskottet.

S har inte meddelat att dessa personer blir ordförande, men de är utsedda till gruppledare i dessa utskott, som är de som återstår för S att leda.

Moderaterna har nominerat Elisabeth Svantesson (M) till ordförande i finansutskottet, men hon väntas bli finansminister i den nya regeringen. Maria Malmer Stenergard (M) tar klubban i socialförsäkringsutskottet och Jessica Roswall blir ordförande i EU-nämnden.

Få till S

Vänsterpartiet får ordförandeposten i civilutskottet med Malcolm Momodou Jallow (V) och Centerpartiet får ordförandeposten i trafikutskottet med Ulrika Heie.

Att Miljöpartiet får två av de sju ordförandeposter som oppositionen förfogar över är överraskande. Miljöpartiet är mindre än både Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Den tidigare vice talmannen Björn Söder (SD) väntas utses till ordinarie ledamot i utrikesnämnden, enligt Aftonbladet. Utrikesnämnden hanterar utrikesfrågor och relationer till andra stater i samråd med kungen.

SD får flest

Sedan tidigare är det känt att Liberalerna får ordförandeklubban i utbildningsutskottet med Fredrik Malm (L) och Kristdemokraternas Acko Ankarberg (KD) får styra över socialutskottet.

Sverigedemokraterna är det parti som får flest ordförandeposter, en mer än S, trots att S har 34 fler ledamöter än SD.

I lördags blev det känt att Richard Jomshof (SD) blir ordförande i justitieutskottet, Aron Emilsson (SD) i utrikesutskottet, Tobias Andersson (SD) i näringsutskottet och Magnus Persson (SD) i arbetsmarknadsutskottet.